Σόφια: Θα στείλει 3.000 στρατιώτες για να εμποδίσει μετανάστες από Ελλάδα

Tόσο η βουλγαρική κρατική τηλεόραση, όσο και το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή αναφέρουν ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ ισχυρίστηκε ότι τα «τα βουλγαροτουρκικά σύνορα είναι έτοιμα να αποτρέψουν τους παράτυπους μετανάστες, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο με τα σύνορα με την Ελλάδα».

Έτοιμη να στείλει 3.000 στρατιώτες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε περίπτωση «μεταναστευτικού κύματος» από την Ελλάδα δηλώνει η βουλγαρική κυβέρνηση όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.  

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης (BNT), ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συνεκάλεσε τη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη με τον κ. Καρακατσάνοφ, τον υπουργό Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ και τους επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών με αφορμή την υπόθεση των Διαβατών όπου συγκεντρώθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο να περάσουν  τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη. 

Tόσο το BNT, όσο και το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή αναφέρουν ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ ισχυρίστηκε ότι τα «τα βουλγαροτουρκικά σύνορα είναι έτοιμα να αποτρέψουν τους παράτυπους μετανάστες, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο με τα σύνορα με την Ελλάδα».

«Τα κοινά μας σύνορα με την Τουρκία προστατεύονται καλά, επειδή εφαρμόζονται οι αμοιβαίες μας συμφωνίες. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα με τον εταίρο μας στην Ελλάδα» σημείωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά της Αθήνας. 

Από την πλευρά του ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ ανέφερε πως «το υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να παράσχει την απαραίτητη τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε περίπτωση ανάγκης… Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε τις αστυνομικές δυνάμεις στην τοπική επαρχία και τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι των περιοχών εργάζονται (προς αυτή την κατεύθυνση). Στο πρώτο 24ωρο είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε 1.200 άνδρες».

Ο κ. Καρακατσάνοφ προειδοποίησε επίσης ότι «παραμένει ο κίνδυνος “μαζών” παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη Βουλγαρία από την Τουρκία ή την Ελλάδα».

«Η Βουλγαρία έχει εγκαταστήσει συρματόπλεμα κατά μήκος των 274 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών. Ωστόσο, κατά μήκος των συνόρων του με την Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο» σχολιάζει το Αναντολού.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/401326/sofia-tha-steilei-3000-stratiotes-gia-na-ebodisei-metanastes-apo-ellada/#ixzz5kba1q5Ew