Θρήνος στις στάχτες της Παναγίας των Παρισίων
Παγκόσμιο σοκ και θλίψη για τις τεράστιες καταστροφές στον εμβληματικό ναό – Τι χάθηκε και τι σώζεται στο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με τα σχεδόν 900 χρόνια ιστορίας

Συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι οι Γάλλοι αλλά και πολίτες από όλο τον κόσμο

παρακολούθησαν την ιστορική Παναγία των Παρισίων, ένα από τα «ορόσημα» της γαλλικής πρωτεύουσας, μνημείο της γαλλικής και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να παραδίδεται χθες στις φλόγες.
Flames and smoke rise from Notre Dame cathedral as it burns in Paris, Monday, April 15, 2019. Massive plumes of yellow brown smoke is filling the air above Notre Dame Cathedral and ash is falling on tourists and others around the island that marks the center of Paris. (AP Photo/Thibault Camus)

Με κομμένη την ανάσα, άλλοι από κοντά κι άλλοι μέσα από τηλεοπτικούς δέκτες και λοιπές οθόνες, είδαν το περίφημο «βέλος» του καθεδρικού ναού να καίγεται και να καταρρέει, παρασύροντας μαζί του αιώνες ιστορίας κι ένα από τα πιο δυνατά σύμβολα της «Πόλης του φωτός». Κάποιοι έψαλλαν το «Άβε Μαρία», άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί. Έβρεχε στάχτη.

Κανένα άλλο σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας δεν αντιπροσωπεύει τους Γάλλους όσο η Νοτρ Νταμ. Έχει δώσει το όνομά της σε ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα της Γαλλίας, το ομώνυμο έργο του Βίκτορ Ουγκό, ενώ η τελευταία φορά που υπέστη μεγάλες ζημιές ήταν στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα και εκ των ισχυρότερων συμβόλων του Παρισιού βγήκε σχεδόν αλώβητο από δύο Παγκόσμιους Πολέμους αλλά μέρος του υπέκυψε χθες στις φλόγες, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Πηγή: newsbeast.gr