ΕΦΚΑ: Ποιοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως δύο χρόνια νωρίτερα

Ευκαιρία για χιλιάδες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που αποχωρούν δίνει ερμηνευτική εγκύκλιος

«Παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη, έως και δυο χρόνια νωρίτερα, για χιλιάδες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που αποχωρούν με χρόνο διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ, ανοίγει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Από το παράθυρο αυτό ωφελούνται και ασφαλισμένοι ηλικίας 60-62 ετών που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή απορρίφθηκε λόγω του ορίου ηλικίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος». Με τη νέα ερμηνεία δύναται να επανέλθουν με καινούργια αίτηση και να λάβουν σύνταξη.

Αυτή η νέα ερμηνευτική ρύθμιση «ψαλιδίζει» μέχρι και 24 μήνες τα όρια ηλικίας και αφορά, κατά κύριο λόγο, δυο βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ που «κλειδώνουν» τώρα σύνταξη-εξπρές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εφημερίδα.

Ποιες είναι οι κατηγορίες:

  • Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και παράλληλα είχαν συμπληρώσει 5.500 μέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ, νυν ΕΦΚΑ, μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.
  • Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου του 2015 και, συνεπώς, δεν θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

Τι αναφέρει η ερμηνευτική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Πιο αναλυτικά με τη χθεσινή ερμηνευτική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζεται, όπως αναφέρει το «Έθνος», το όριο ηλικίας για το οποίο ο ΟΑΕΕ ως τελευταίος φορέας δεν απορρίπτει την αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά τη «διαβιβάζει» σε άλλο πρώην Ταμείο επειδή δεν πληρούνται σε αυτόν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι το 60ό και όχι το 62ό.

Προϋπόθεση, φυσικά, για την έξοδο είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο ασφάλισης πρώην ΙΚΑ, ώστε να θεμελιώνουν με τις ειδικές διατάξεις του πρώην Ταμείου μισθωτών.

Οι νέες οδηγίες εφαρμόζονται αναδρομικά για συνταξιοδοτικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από 13 Μαΐου 2016 και μετά, καθώς και όσα είναι σε εκκρεμότητα.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμα πως, όσα αιτήματα συνταξιοδότησης έχουν απορριφθεί για τον λόγο του ηλικιακού ορίου θα επανεξεταστούν, εφόσον υποβληθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους.

Πηγή: newsbeast.gr