Ποιες χώρες έχουν τον περισσότερο χρυσό

Εκτός δεκάδας η Ελλάδα

Τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού World Gold Council δείχνουν ποιες είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσούΗ χώρα μας δεν συμπεριλαμβάνεται στη δεκάδα. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και στην τελευταία η Ινδία.

Ακολουθεί η δεκάδα σύμφωνα με το businessinsider:

ΗΠΑ

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 8.133.500kg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 74.9%

Οι ΗΠΑ κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού από άλλες χώρες, πάνω από το διπλάσιο από τις επόμενες δύο χώρες μαζί.

Μεταξύ του 1913 και του 1961, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπρεπε να κατέχει χρυσό ίσο με το 40% της αξίας του νομίσματος.

Γερμανία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 3.369.700kg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό:70.6%

Η Γερμανία επαναπάτρισε δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό το 2017, μια κίνηση που οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη έλαβαν προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Ορισμένα από τα αποθέματά της είχαν προηγουμένως κρατηθεί σε Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Ιταλία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2.451.000kg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 66.9%

Μετά την άνοδο του λαϊκιστικού κινήματος των 5 αστέρων, το μέλλον του χρυσού στην Ιταλία μοιάζει αβέβαιο. Στις αρχές Απριλίου η Ρώμη πρότεινε να μεταφερθεί η δημόσια κυριότητα των αποθεμάτων χρυσού από την Τράπεζα της Ιταλίας στο κοινό.

Γαλλία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2.436.000 kg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 61.1%

Την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το Reuters, η Τράπεζα της Γαλλίας ξεκίνησε να κινείται όλο και πιο σοβαρά στην αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της. Η κίνηση είχε ως στόχο να βοηθήσει τη Γαλλία στις κινήσεις της στις διεθνείς αγορές.

Ρωσία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2.150.5οοkg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 19.1%

Και η Ρωσία αγοράζει συνεχώς όλο και περισσότερο χρυσό. Ενδεικτικό είναι πως τα αποθεματικά της έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κίνα

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1.874.000kg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%

Καθώς η Κίνα επιδιώκει να λάβει μέτρα οικονομικής τόνωσης η Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης αυξήσει σταθερά τα αποθέματα χρυσού της. Το Μάρτιο σημείωσε τον τέταρτο συνεχή μήνα κερδών.

Ελβετία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1.040.000kg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 5.5%

Με πληθυσμό περίπου 8,4 εκατομμυρίων, η Ελβετία έχει τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν αποθέματα χρυσού.

Ιαπωνία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 765.200kg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%

Το μερίδιο της Ιαπωνίας στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού αυξήθηκε την τελευταία 15ετή με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται πέρυσι με 5,2% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Ολλανδία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 612.500kg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 65.9%

Η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια κάνει συνεχώς κινήσεις προκειμένου να συγκεντρώσει όλο και μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού. Το 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός ορισμένων αποθεμάτων από τη Νέα Υόρκη θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του κοινού».

Ινδία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 608.700kg

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 6,4%

Καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, οι αναδυόμενες αγορές επιδιώκουν να αυξήσουν την εκμετάλλευση του χρυσού. Στην Ινδία, τα αποθέματα αυξάνονται σταθερά από τον περασμένο Αύγουστο.

Πηγή: newsbeast.gr