Lockdown: Εβδομάδα αποφάσεων για γυμναστήρια, δεξιώσεις και sms – Τι θα γίνει με απαγόρευση κυκλοφορίας

Μπορεί τα παραπάνω να βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να υπάρξει και σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Υγείας καθώς ήδη έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα μίας σειράς δραστηριοτήτων στον πολιτιστικό τομέα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα SMS, για γυμναστήρια, για κέντρο δεξιώσεων και πιθανώς για διεύρυνση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 12.

Βέβαια μπορεί τα παραπάνω να βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να υπάρξει και σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Υγείας καθώς ήδη έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα μίας σειράς δραστηριοτήτων στον πολιτιστικό τομέα.

Ειδικότερα εντός της εβδομάδας αναμένεται να κριθεί το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Η  πρόταση προς τους επιστήμονες είναι να καταργηθούν τα click away και click inside προκειμένου να απελευθερωθεί η κίνηση της αγοράς.

Ο  υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης,  εξέφρασε την ελπίδα οι επιστήμονες να εγκρίνουν την άρση των παραπάνω περιορισμών από την ημερομηνία έναρξης του τουρισμού.

Σε εμφάνιση του στα τηλεοπτικά μέσα, ο ίδιος σημείωσε πως αυτήν την εβδομάδα θα κριθεί και η τύχη των SMS στο 13033 και το 13032 με την κατάργηση του δευτέρου που αφορά στο λιανεμπόριο να θεωρείται πιο πιθανή.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να αλλάξει με τις μετακινήσεις να επιτρέπονται έως τα μεσάνυχτα αντί για τις 23:00 που ισχύει τώρα.

Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για τη λειτουργία των γυμναστηρίων αυτή την εβδομάδα.

Το βασικότερο σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να γυμναστούν πρώτα οι εμβολιασμένοι και συγκεκριμένα εκείνοι που έχουν κάνει  ακόμη και την πρώτη δόση και από τις αρχές Ιουνίου ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1 προς 1.

Ακόμη, όπως έχει ανακοινωθεί στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου, να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Επιπρόσθετα, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Επιπλέον στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι όρθιους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

in.gr