Κοροναϊός: Μη εγκεκριμένο φάρμακο θα χορηγηθεί μαζικά στην μαρτυρική Ινδία Δύο κρατίδια σκοπεύουν να χορηγήσουν αντιπαρασιτικό φάρμακο σε όλους τους ενήλικες

Αγνοώντας τις συστάσεις του ΠΟΥ και άλλων φορέων, τουλάχιστον δύο κρατίδια της Ινδίας δηλώνουν ότι σκοπεύουν να χορηγήσουν προληπτικά στον πληθυσμό το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη ραγδαία διασπορά του κοροναϊού.

Η πρωτοβουλία του παράκτιου κρατιδίου της Γκόα και του βόρειου Ουταραχάντ ελήφθη παρά την προειδοποίηση της ίδιας της παρασκευάστριας εταιρείας ότι η χρήση του αντιπαρασιτικού δεν στηρίζεται από τα διαθέσιμα δεδομένα.

«Τα υπάρχοντα στοιχεία για την χρήση της ιβερμεκτίνης στη θεραπεία ασθενών με Covid-19 δεν είναι σαφή» ανέφερε στα τέλη Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, ο ΠΟΥ συστήνει να χρησιμοποιείται το φάρμακο μόνο στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών».

Η Merck, μια από τις εταιρείες που παρασκευάζει ιβερμεκτίνη, έχει επίσης προειδοποιήσει κατά της μαζικής χρήσης του φαρμάκου.

«Δεν διαθέτουμε αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουμε τη χρήση του» συμφώνησε η Ανίτα άθιου, ειδική στα λοιμώδη νοσήματα με έδρα το Μουμπάι.

Το κρατίδιο Γκόα, σημαντικός τουριστικός προορισμός, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή του να χορηγήσει ιβερμεκτίνη σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, ενώ το κρατίδιο των Ιμαλαΐων, Ουταραχάντ, ανακοίνωσε τα σχέδιά του την Τετάρτη για την διανομή ταμπλετών σε όλους τους κατοίκους άνω των δύο ετών εκτός από τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

«Ήταν πρόταση επιτροπής ειδικών γιατρών. Περιμένουμε να έρθουν προμήθειες για να αρχίσουμε τη διανομή του», δήλωσε στο Reuters ο Ομ Πρακάς, ανώτερος αξιωματούχος του Ουταραχάντ.

Το κρατίδιο φιλοξένησε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το Kumbh Mela, ινδουιστικό φεστιβάλ διάρκειας μιας εβδομάδας που συγκέντρωσε εκατομμύρια πιστούς από ολόκληρη τη χώρα.

Οι εικόνες από τη συγκέντρωση έδειξαν ότι οι περισσότεροι πιστοί δεν φορούσαν μάσκα και δεν τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ πλήθη συνέρρεαν για να βουτήξουν στον Γάγγη.

Οι αρχές του κρατιδίου, οι οποίες ανήκουν στο κόμμα Bharatiya Janata του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αναφέρουν καθημερινά πάνω από 7.000 κρούσματα.

Ο Μόντι και άλλοι πολιτικοί ηγέτες στην Ινδία έχουν δεχτεί έντονη κριτική επειδή δεν ματαίωσαν θρησκευτικές και πολιτικές συγκεντρώσεις παρά τις ενδείξεις από τα μέσα Φεβρουαρίου ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αυξανόταν.

Παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, ο Μόντι δεν επέβαλε lockdown σε εθνικό επίπεδο φοβούμενος τον αντίκτυπο που θα είχε στην οικονομία, και άφησε την πρωτοβουλία στις κυβερνήσεις των κρατιδίων που όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθυστέρησαν πολύ.

Το κρατίδιο Ουταραχάντ επί του παρόντος επιβάλλει περιοριστικά μέτρα ανάμεσα στα οποία και η απαγόρευση ταξιδίων σε άλλα κρατίδια.

H Γκόα, η οποία επίσης κυβερνάται από το κόμμα του Μόντι, παραμένει ανοιχτή στους τουρίστες και επέβαλε μόνο παράταση του 15ήμερου lockdown αυτή την εβδομάδα. Το κρατίδιο αυτό αναφέρει το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στην χώρα.

Ο υπουργός Υγείας της Γκόα, Βισουατζίτ Ράνε, δήλωσε ότι επιτροπή ειδικών που εδρεύει στην Ευρώπη βρήκε ότι η ιβερμεκτίνη μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης και τον κίνδυνο θανάτου, παρόλο που άλλες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο ΠΟΥ και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, λένε ότι υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις που να παραπέμπουν σε κάτι τέτοιο.

Το κρατικό Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας συνιστά στους γιατρούς να χρησιμοποιούν το εν λόγω φάρμακο σε ασθενείς με ελαφράς μορφής νόσο, αλλά προειδοποιεί ότι η σύστασή του βασίζεται σε «ενδείξεις μικρής βεβαιότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters