Κοροναϊός: Στο μικροσκόπιο τα περιστατικά των θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό – Ποιά συμπτώματα θεωρούνται ανησυχητικά

Μετά τον θάνατο της 63χρονης από τη Λέσβο που είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, μεγαλώνει ο προβληματισμός για τις παρενέργειες των εμβολίων. Συνολικά πέντε περιστατικά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών προκειμένου να καταλήξουν αν οι θρομβώσεις συνδέονται με το εμβόλιο.

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών μπαίνουν πέντε περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά από εμβολιασμούς. Ιδίως μετά τον θάνατο της 63χρονης στη Λέσβο, αυξάνεται ο προβληματισμός ιδίως των πολιτών, που ανησυχούν για τη σύνδεση των εμβολίων με τις θρομβώσεις. Οι επιστήμονες από τη μεριά τους επιμένουν ότι χρειάζεται χρόνος για να εξεταστούν εξονυχιστικά τα περιστατικά και να αποδειχτεί ή όχι η σύνδεση αυτή.

Τα πέντε περιστατικά

Μια 63χρονη από τη Λέσβο έχασε τη ζωή της, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (25/05), καθώς υπέστη θρόμβωση περίπου έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό της για τη νόσο COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ από το MEGA, η 63χρονη είχε εμβολιαστεί στις 2 Μαρτίου και το επεισόδιο θρομβοεμβολής σημειώθηκε την 1η Απριλίου, δηλαδή έναν μήνα μετά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η αρμόδια επιτροπή η οποία μελετούσε από την αρχή την περίπτωσή της, δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν σχετίζεται ή όχι με τον εμβολιασμό.

Από την πλευρά του, ο σύζυγός της σε σχετικές δηλώσεις στο MEGA ανέφερε πως η 63χρονη είχε αφαιρέσει όγκο από τον πνεύμονα, ακολουθούσε συντηρητικό τρόπο ζωής και πρόσθεσε:
«Μιλούσαμε με πάρα πολλούς φίλους από την Αθήνα όλη την ημέρα και ξαφνικά το μεσημέρι, κατά τις 15:00, μου λέει «δεν αναπνέω, λίγο νερό». Πήραμε το ασθενοφόρο, έπαθε ανακοπή μέσα στο ασθενοφόρο».

Στο νοσοκομείο 36χρονη από Λέσβο

‘Άλλη μια γυναίκα από τη Λέσβο νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, όπου μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης 10 μέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

Η γυναίκα έχει συμπτώματα θρομβώσεων και διακομίσθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο για περαιτέρω διερεύνηση και το εν λόγω περιστατικό έχει καταγραφεί στην κίτρινη κάρτα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στιγμές αγωνίας για την 44χρονη από την Κρήτη

Η κατάσταση της 44χρονης από την Κρήτη που νοσηλεύεται με θρόμβωση στον εγκέφαλο ύστερα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca για τη νόσο COVID-19, παραμένει σταθερά κρίσιμη, με τον σύζυγό της να δηλώνει πως είναι κλινικά νεκρή.

Η 44χρονη χρειάστηκε να χειρουργηθεί εκτάκτως στις 22 Μαΐου λόγω του ότι ο θρόμβος είχε αυξηθεί.

Πάντως, όπως δήλωσε την Τρίτη (25/05) στο MEGA ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γεώργιος Χαλκιαδάκης, οι εξετάσεις της 44χρονης δείχνουν υψηλά επίπεδα φαρμάκων στο αίμα της μετά το χειρουργείο οπότε δεν μπορούν να αρχίσουν τα προβλεπόμενα τεστ για τη διαπίστωση εγκεφαλικής λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται πως η γυναίκα εμβολιάστηκε στις 5 Μαΐου με το προϊόν της AstraZeneca και, μια εβδομάδα αργότερα, παρουσίασε θρομβοπενία και εισήχθη στο «Βενιζέλειο» χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Καλύτερη η κατάσταση της 48χρονης από τη Θήβα

Η 48χρονη από τη Θήβα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Ευαγγελισμού», όπου και ανέκτησε τις αισθήσεις της και απέκτησε επαφή με το περιβάλλον, με τους γιατρούς να είναι αισιόδοξοι.

Υπενθυμίζεται ότι, επτά ημέρες μετά από τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, η 48χρονη εισήχθη αρχικά στο νοσοκομείο της Θήβας και από εκεί διακομίσθηκε στον «Ευαγγελισμό» με θρόμβωση στο πόδι, πνευμονική εμβολή και εσωτερική αιμορραγία στο στομάχι και στο αριστερό νεφρό.

Διπλή θρόμβωση για τον 35χρονο στην Κρήτη

Ο 35χρονος εμφάνισε διπλή θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό του. O ίδιος σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε πως εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της Astrazeneca στις 29 Απριλίου και παρουσίασε, αρχικά, πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Ακόμα,  πρόσθεσε:

«Μετά είχα ημικρανίες που με δύο χάπια μού πέρασαν, ώσπου στις 10 Μαΐου ένιωσα ένα κάψιμο στο πόδι και νέκρωσε, παρέλυσε. Τότε πήγα στο νοσοκομείο και μου είπαν ότι υπάρχει θρόμβωση».

Ύστερα από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ενημερώθηκε ότι η κατάστασή του οφείλεται στο εμβόλιο και ότι υπήρχε περίπτωση να χάσει το πόδι του, καθώς όταν μπήκε στο πρώτο χειρουργείο, τα λόγια των γιατρών ήταν «ξέχνα το πόδι, μπαίνουμε να σώσουμε τη ζωή σου».

Χωρίς επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, ο 35χρονος δήλωσε, επίσης, ότι μετά την πρώτη επέμβαση, εμφάνισε θρόμβωση και στην καρωτίδα, που βρέθηκε από έναν από τους γιατρούς του με ψηλάφηση.

Διαβάστε επίσης: AstraZeneca: Αποζημίωση για τις 2 θρομβώσεις ζητά ο 35χρονος

Μάριος Θεμιστοκλέους: Αναμένουμε σύντομα τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΦ – Χιλιάδες έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε σχετικά με τις αναφορές για παρενέργειες από τον εμβολιασμό των πολιτών. «Τα σοβαρά περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ είναι τα τέσσερα περιστατικά τα οποία γνωρίζουμε και έχει αξιολογήσει η Επιτροπή του ΕΟΦ και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και αύριο» σημείωσε.

«Όλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν άλλα περιστατικά» συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ για το ενδεχόμενο τα περιστατικά αυτά να οδηγήσουν σε πρόωρη παύση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Astrazeneca, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας τόνισε πως δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο. «Να πούμε ότι πέρα από τα περιστατικά, πολλές χιλιάδες κόσμου έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca και αυτοί είναι οι αριθμοί που κινούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Σε κάθε περίπτωση όλα τα επιστημονικά όργανα και οι επιστήμονες είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να αξιολογούνται αυτά τα περιστατικά και να λαμβάνονται οι αποφάσεις» συμπλήρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Διαβάστε επίσης: Λιονής: Δεν υπολογίζονται σωστά τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τους εμβολιασμούς

Πότε όμως τα συμπτώματα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν;

Πέντε είναι οι σοβαρές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας και ερευνώνται ως σχετιζόμενες με το εμβόλιο.

Τις σοβαρές αλλά εξαιρετικά σπάνιες αναφυλακτικές αντιδράσεις τις συναντούμε στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Ενώ, το γνωστό πλέον VITT, το σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία έχει συσχετισθεί κυρίως με το σκεύασμα της Astrazeneca αλλά και με το Johnson& Johnson.

Ήπιες παρενέργειες από τα εμβόλια (18-55 έτων)

Πόνος στο σημείο της ένεσης

Pfizer: 78% , Moderna 90%, Johnson&Johnson 59%

Πυρετός

Pfizer: 16% , Moderna 17%, Johnson&Johnson 13%

Ναυτία/εμετός

Pfizer: 2% , Moderna 21%, Johnson&Johnson 16%

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

•Pfizer (0,5/100.000)
•Moderna (1/100.000)

Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

•AstraZeneca (1/300.000)

Πάρεση προσωπικού νεύρου

•Pfizer (0,3/100.000)
•AstraZeneca (0,3/100.000)

Σύνδρομο Guillen Barre

•AstraZeneca (0,3/100.000)

Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

•Pfizer (0,8/100.000)

in.gr