SOS εκπέμπουν οι λουτροπόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Αν ισχύουν τα όσα είπε στη συνεδρίαση του συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης τότε έχουμε πρόβλημα.

Είμαστε μια χώρα που έχουμε την ευλογία να έχουμε εκατοντάδες ιαματικές πηγές ωστόσο μάλλον αυτό το δώρο το επιστρέφουμε πίσω αφού δεν αξιοποιούνται αρκετές από αυτές. Αν και πρόθεση ιδίως του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου είναι να αξιοποιηθούν οι πηγές αφού εκτός από ίαση δημιουργούν και έσοδα μέσω του θεραπευτικού τουρισμού, όπως φαίνεται τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι. Λαμβάνοντας σοβαρά τις απόψεις του συλλόγου δεδομένου της ιστορίας που έχει αλλά και του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει για το θέμα παραθέτουμε την εισήγηση του προέδρου με την ελπίδα ότι και να πηγαίνει στραβά να το διορθωθεί διότι οι εποχές δεν προσφέρονται για απώλεια εσόδων, θέσεων εργασίας και δυσφήμιση της χώρας. Οι ευρωπαίοι πάνε εκεί που υπάρχουν ιαματικές πηγές και πρέπει να το δούμε σοβαρά.

Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση του πρόεδρου Ανέστη Αναστασιάδη στη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου προς τους υποψηφίους Περιφερειάρχες και δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας:

«Προτάσεις ανάπτυξης και προβλήματα των λουτροπόλεων της Κ. Μακεδονίας

Σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε ορισμένες από τις ποιο σημαντικές Λουτροπόλεις της Ελλάδας, ενώ πριν 20 χρόνια όταν αναφέρονταν στα λουτρά όλοι εννοούσαν τις λουτροπόλεις της Νότιας Ελλάδας με τα κορυφαία τα λουτρά Καμένων Βούρλων και Αιδηψού.

Στη σημερινή μας συνεδρίαση με την ευκαιρία των δημοτικών, των περιφερειακών και των ευρωεκλογών είναι μια εύκαιρα να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας προς τους υποψήφιους.

Η κατάσταση των λουτροπόλεων έχει ως εξής:

ΛΟΥΤΡΑ ΑΓΓΙΣΤΡΟΥ

Από τις δυο λουτροπόλεις του δήμου Σιντίκης θα αρχίσουμε από τα λουτρά Άγκιστρου που βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας –Βουλγαρίας, λίγα χιλιόμετρα από τα Λουτρά Σιδηροκάστρου.

Αυτές οι δυο λουτροπόλεις έχουν αναγνωριστεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού εδώ και χρόνια. Λειτουργούν όλο τον χρόνο κόντρα στον μεγάλο ανταγωνισμό των λουτρών της Βουλγαρίας, ιδιαιτέρα τα λουτρά του Σαντάνσκι τα οποία είναι αρκετά ανεπτυγμένα με ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων κ.α.

Τα λουτρά Αγκίστρου ενώ πριν την οικονομική κρίση ήταν σε ανάπτυξη μετά την κρίση δίνουν την μάχη για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, καθώς οι λουόμενοι δύσκολα μπορούν να επισκεφτούν τα λουτρά λόγο της αύξησης των καυσίμων και του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος. Πριν 15 ημέρες είχαμε και μια πυρκαγιά σε ξενοδοχειακή μονάδα (Τα ξύλινα) με ένα μεγάλο κόστος για την επιχείρηση.

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην λουτρόπολη συγκρότησαν μία εταιρεία λαϊκής βάσης και για 10 χρόνια νοίκιασαν από τον δήμο τις λουτρικές εγκαταστάσεις.

Το χωριό ως τουριστικός προορισμός θέλει κάποια έργα υποδομής (δρόμοι –πάρκα κ.α) και όπως μας δήλωσαν πολλές φορές τα λουτρά εκτός από τις 5 μικρές πισινές που διαθέτουν χρειάζονται μια μεγάλη εξωτερική πισινά για να μπορέσουν να προσελκύσουν την νεολαία.

Οι μεγάλες ποσότητες νερού που φεύγουν από τα λουτρά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη θέρμανση θερμοκηπίων, με την συνδρομή της Περιφέρειας και άλλων αρμόδιων δημόσιων φορέων με την ένταξη τους σε διάφορα προγράμματα, του Ε.Σ.Π.Α. και άλλα.

Επίσης, ένα άλλο τεράστιο θέμα είναι ότι εξαιτίας της υπέρ-φορολόγησης σταμάτησε, εδώ και 12 μήνες, να δουλεύει το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού του Παναγιώτη Άκογλαν.

ΛΟΥΤΡΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΟΥ

Στα λουτρά Σιδηροκάστρου, φέτος μια πυρκαγιά κατέστρεψε όλο το προαύλιο και τα εκατοντάδες πεύκα που είχε. Η λουτρόπολη πάρα τα προβλήματα εργάζεται όλο τον χρόνο. Οι λουτρικές εγκαταστάσεις είναι αρκετά καλές και η θερμοκρασία ξεπερνά τους 45 βαθμούς.

Εδώ και χρόνια έχει κατασκευαστεί ένα νέο ξενοδοχείο για τις ανάγκες της λουτρόπολης με προγράμματα της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση της τάξης των 500.000 ευρώ αλλά και πόρους από άλλους φορείς.

Το ξενοδοχείο δεν ολοκληρώθηκε και μάλιστα με την ανοχή της διοίκησης του δήμου και της λουτρόπολης πολλές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια για μια σύγχρονη λουτρόπολη να πάει πίσω.

Η Περιφέρεια εφόσον δεν δούλεψε ποτέ το ξενοδοχείο σήμερα ζητά την επιστροφή του ποσού των 500 χιλιάδων ευρώ και όλα οδεύουν προς τα δικαστήρια.

ΛΟΥΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ (ΠΟΖΑΡ)

Είναι μία λουτρόπολη που εξαιτίας της φυσικής της ομορφιάς έχει γίνει η πιο αναγνωρίσιμη λουτρόπολη όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά όλης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι λούσεις κάθε χρόνο ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Οι εγκαταστάσεις παρότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά υπολείπονται από αυτές που έχει μια ευρωπαϊκή λουτρόπολη. Με βάση διάφορες μελέτες που είχαν γίνει από τον Σύνδεσμο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε προταθεί να κατασκευαστεί ένα μοντέρνο ξενοδοχείο μέσα στην λουτρόπολη, αλλά η πρόταση αυτή δεν περπάτησε.

Σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλά ξενοδοχεία, ρεστοράν κ.α.

ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ

Άλλη λουτρόπολη είναι τα λουτρά Απολλώνιας του δήμου Βόλβης, στην οποία επενδύθηκαν περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία μιας λουτρόπολης που θα μπορούσε να είναι μία ανεπτυγμένη λουτρόπολη.

Σήμερα με την ανοχή του δήμου, της διοίκησης της λουτρόπολης, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας και της τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο κύριος μέτοχος, έχει καταστραφεί ένα 70% των εγκαταστάσεων και κανένας μέχρι σήμερα πάρα την μήνυση που καταθέσαμε σαν σύλλογος δεν τιμωρήθηκε.

Η παλιά λουτρόπολη έχει καλές λουτρικές εγκαταστάσεις αλλά η καταστροφή της νέας λουτρόπολης υποβάθμισε και την παλιά λουτρόπολη. Σήμερα τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν ενοικιαστεί από την κυβέρνηση για τη φιλοξενία Σύριων και άλλων μεταναστών. Αυτό ήταν και η χαριστική βολή για την εικόνα της λουτρόπολης.

Πρόταση μας είναι η Περιφέρεια να πάρει πρωτοβουλία για να λειτουργήσει η νέα λουτρόπολη.

ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

Είναι μια λουτρόπολη που απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, την οποία αρκετοί δήμαρχοι και μάλιστα τώρα και ο πρόεδρος του συνδέσμου δεν μπόρεσαν να την αναδείξουν και να την κάνουν μια λουτρόπολη που να προσελκύει λουόμενους.

Ενώ έχει κάποιες λουτρικές εγκαταστάσεις, αυτές δεν αρκούν, χρειάζεται ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, με πισινά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με μπαρ, σάουνες κ.α. Η πρόταση μας είναι να μπουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις.

Αυτή είναι η πρόταση μας και νομίζουμε από την Περιφέρεια ότι θα πρέπει να είναι και ο πρώτος στόχος αν θέλουμε να έχουμε θεραπευτικό τουρισμό στην περιοχή όχι μόνο στον Λαγκάδα αλλά και στην Θεσσαλονίκη.

ΛΟΥΤΡΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αυτή η λουτρόπολη που κατασκευάστηκε με την προτροπή του Χρήστου Πάχτα με πολλές προχειρότητες από την έναρξη της κατασκευής της και σήμερα ακόμη ταλαιπωρείτε. Είναι

μία η λουτρόπολη που δέχεται και πολλούς ξένους λουόμενους, κυρίως Ρώσους και λειτουργεί με μορφή της δημοτικής επιχείρησης.

Στην επαρχία για να σταθεί μια τέτοια επιχείρηση είναι δύσκολο διότι ο τουρισμός μας θέλει και κάλους διαχειριστές, κάτι το οποίο και εμείς το προτείνουμε.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια έχουν γίνει κάποιες καλές επενδύσεις και ο κόσμος που επισκέφτηκε τη λουτρόπολη δηλώνει ότι είναι αρκετά ευχαριστημένος με την θερμοκρασία του νερού.

Η λουτρόπολη αναγνωριστικέ από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού και τώρα μπορούν άνετα να κάνουν τις επενδύσεις που θέλουν.

Η λουτρόπολη είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο με το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα για να φιλοξενήσουν λουόμενους και όσοι πάνε κάνουν το μπάνιο τους και φεύγουν την ιδία μέρα.

MIRAZIO TERMAL IST PEFKOXWRI

Εδώ και δυο χρόνια στην περιοχή έχουμε και μία νέα επένδυση που αξιοποιεί το ιαματικό νερό, το νέο ξενοδοχείο Mirazio termal ένα ξενοδοχείο soyper loyx το οποίο διαθέτει και λουτρά μέσα στο συγκρότημα. Εμείς το επισκεφτήκαμε δυο φορές, συνεδριάσαμε και κάναμε τις προτάσεις μας για την λειτουργιά των λουτρών που αναγνωριστήκαν αμέσως με την θερμοκρασία του νερού στους 32 βαθμούς.

ΛΟΥΤΡΑ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Τα λουτρά Νιγρίτας, που ανήκουν στον ΕΟΤ, έχουν παλιές παραδοσιακές λουτρικές εγκαταστάσεις και η θερμοκρασία δεν ξεπέρνα τους 35 βαθμούς. Τα λουτρά αναγνωριστήκαν από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού. Σημειώνεται ότι όλη η περιοχή με τα πολλά ζεστά νερά είναι κατάλληλη για θερμοκήπια.

Η λουτρόπολη αυτή έχει την δική της ιστορία καθώς την διεκδικούσαν από παλιά η πρώην Κοινότητα Θέρμα και τώρα ο δήμος Νιγρίτα. Την επιστεφτήκαμε πολλές φορές και διαπιστώσαμε ότι εδώ και χρόνια η λουτρόπολη λειτουργεί με ελάχιστους λουόμενους μόνο τα καλοκαιριά, ενώ εδώ και ένα χρόνε με την δική μας παρέμβαση λειτουργεί όλο τον χρόνο.

Πριν μερικούς μήνες με παρόντες αρκετούς παράγοντες και Υπουργούς έγινε μια φιέστα και ανακοινώθηκε ότι τα λουτρά από το ΤΑΙΠΕΔ θα παραχωρούνταν στον δήμο Νιγρίτας με εξαγγελίες του δήμαρχου ότι θα γίνει ανάπτυξη κ.α.

Αυτή η φιέστα όμως ακυρώθηκε διότι συμφώνα με τον Νόμο Πετραλιά του 2004 για να γίνει η παραχώρηση θα πρέπει να υπάρχει μελέτη ανάπτυξης κάτι που δεν υπήρχε. Σήμερα αν δεν κάνουμε λάθος πέρασε στο υπέρ-ταμείο όπως και άλλες λουτροπόλεις.

ΛΑΣΠΟΛΟΥΤΡΑ ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ

Τα λασπόλουτρα Πικρολίμνης τα έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές. Ιδρυτή αυτής της ιαματικής πηγής ήταν ο αείμνηστος Αγγελάκης με πολύ μεγάλη προσπάθεια και πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα. Η ιστορία ξεκίνησε μετά την ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών. Σήμερα την διοίκηση την έχει ο γαμπρός του Αγγελάκη, ο οποίος προσπαθεί να λειτουργήσει τη λουτρόπολη και το ξενοδοχείο 3 αστέρων που έχει, ενώ σήμερα η πηγή έχει αναγνωριστεί.

Η Περιφέρεια θα πρέπει όλες αυτές τις περιπτώσεις να τις βλέπει μια μια και να κάνει προτάσεις για να αναπτυχθούν, αν κρίνει ότι αυτό είναι εφικτό, για να μην έχουμε την επανάληψη του φαινομένου των νέων λουτρών της Απολλώνιας.

Εμείς ως σύλλογος εκείνο που κάνουμε εδώ και 14 χρόνια είναι σε κάθε επίσκεψη μας να λέμε την άποψη μας και με τις δυνατότητες που έχουμε να τις προβάλουμε μέσα και έξω από την Ελλάδα. Τονίζουμε ότι θέλουμε σοβαρές υποδομές γιατί το να προβάλεις κάτι που δεν προσελκύει τουριστικά είναι μια προσπάθεια που δεν αποδίδει.

ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΗΣ

Μια τεράστια έκταση 500 στρεμμάτων και λουτρά 200 ετών καταφέραμε σήμερα να μην λειτουργούν. Τα λουτρά της Θέρμης έκλεισαν επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου ενώ εξήγγειλαν ότι ετοιμάζεται μελέτη και θα γινόταν νέες επενδύσεις κάτι που ασφαλώς δεν έγινε.

Με δικαιολογία, όπως και επί Μπουτάρη, ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική θερμοκρασία στο νερό, αν και σε δυο γεωτρήσεις που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ποσότητα νερού και η θερμοκρασία ήταν περίπου 33 βαθμοί.

Από την πλευρά μας κάναμε πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Παίδων με παράλληλη αξιοποίηση των λουτρών. Την πρόταση αυτή την αποστείλαμε στον δήμο Θεσσαλονίκης, στο ίδρυμα «Σταυρός Νιάρχος» και στο Υπουργείο, χωρίς δυστυχώς να πάρουμε κάποια απάντηση.

Προτείναμε, επίσης, να δοθεί μια έκταση 100 στρεμμάτων στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ για να γίνει εκεί το νέο γήπεδο και όχι στα 30 στρέμματα στην Τούμπας με παράλληλη ανάπτυξη των λουτρών.

Πρόταση μας προς το δήμο και την Περιφέρεια είναι να βρουν τον τρόπο τα 500 στρέμματα να αξιοποιηθούν και ταυτόχρονα να αξιοποιηθούν και τα λουτρά.

Να θυμίσουμε τέλος, ότι τα λουτρά της Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχουν αναγνωριστεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείο Τουρισμού και δεν ξέρουμε αν έχει υποβληθεί φάκελος αναγνώρισης από πλευράς δήμου προς την αρμόδια επιτροπή.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κλείνοντας να σημειώσω ότι σχεδόν σε όλες τις λουτροπόλεις σε δεν υπάρχει το κατάλληλο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Γιατρούς κατάλληλους σε αυτόν τον τομέα δεν έχουμε

και ούτε τα πανεπιστήμια θέλησαν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Και εδώ υπάρχει ένα απλό ερώτημα αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος γιατρός για να δει τον λουόμενο και να πει αν πρέπει να κάνει το μπάνια η όχι με βάση τις ενδείξεις και αντενδείξεις της κάθε πηγής».

in.gr