Σαμπάχ για επίσκεψη Τσαβούσογλου: Θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας, προσφυγικού και… τρομοκρατίας

Η Σαμπάχ δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα

Χαμηλούς τόνους σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας, διατηρεί η Αθήνα, περιμένοντας να «δει» τι στάση θα τηρήσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ιδιωτική του επίσκεψη την Κυριακή στη Θράκη, η οποία θα προηγηθεί των επαφών του με Δένδια και Μητσοτάκη, και αν θελήσει να πάρει τη ρεβάνς από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, μετά τον on camera «τσακωμό» τους, στην κοινή τους συνέντευξη στην Τουρκία στα μέσα Απριλίου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ πάντως και δη τα φιλοκυβερνητικά, δυναμιτίζουν το κλίμα, επαναλαμβάνοντας, ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας, ενώ στις επίσημες συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, θα θέσει σειρά θεμάτων που προκρίνει η Άγκυρα, μεταξύ των οποίων το προσφυγικό αλλά και θέματα… τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρει, σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στην ιστοσελίδα της, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτός από το αίτημα για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, φέρνει μαζί του και άλλα 7 ζητήματα για να θέσει στο τραπέζι με το Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα κατά σειρά τα 7 ζητήματα, όπως τα παραθέτει η «Σαμπάχ», είναι:

  1. ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
  2. Υφαλοκρηπίδα
  3. Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
  4. Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
  5. Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
  6.  Ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη
  7. Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο

Η εφημερίδα υποστηρίζει, όπως αναφέρει το sigmalive, ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Ανθρώπινα δικαιώματα

Στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα συζητηθούν επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, «και το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αθήνα, η οποία αγνοεί το διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας στη «Σαμπάχ», ο πρόεδρος της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης, Οζάν Αχμέτογλου είπε ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει συνθήκη που να καθορίζει την εθνική ταυτότητα μιας κοινότητας που ζει σε μια περιοχή. Η Λωζάνη δεν συντάχθηκε για αυτό το σκοπό. Στη Λωζάνη, κι οι Έλληνες (Ρωμιοί) της Κωνσταντινούπολης αναφέρονται ‘ως μη μουσουλμάνοι’, αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους αποκαλεί Έλληνες (Ρωμιούς), ακόμη και στις ταμπέλες των εκκλησιών τους γράφεται η λέξη ‘Ρωμιός’».

Γκιουλενιστές

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα δώσει βαρύτητα, αλλά και… προειδοποιήσεις στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και των γκιουλενιστών, σύμφωνα με την Σαμπάχ.

«Η Ελλάδα ανοίγει την επικράτειά της σε μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που λειτουργεί εναντίον της Τουρκίας. Η Ελλάδα έγινε το καταφύγιο των τρομοκρατών, παρέχοντας πολιτικό άσυλο σε περισσότερα από 2.000 μέλη της FETÖ. Η Τουρκία  θα προειδοποιήσει την Αθήνα ώστε να άρει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως αναφέρεται, εννοώντας ενδεχομένως τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

in.gr