Συρίγος για επίσκεψη Τσαβούσογλου: Σκοπός του να προετοιμάσει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Σε αυτή τη φάση η Τουρκία επιδιώκει σχετικά χαμηλούς τόνους καθώς αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι σχέσεις της με την Αμερική», σημείωσε ο κ. Συρίγος

Την εκτίμηση ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έρχεται στην Ελλάδα, προκειμένου να προετοιμάσει πθιανή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, εξέφρασε, ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο.

«Δεν έρχεται εδώ για να προκαλέσει εντάσεις», ανέφερε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η ιδιαιτερότητα αυτής της  επίσκεψης, είναι ότι πρώτα ο κ. Τσαβούσογλου θα πάει, ιδιωτικά, στη Θράκη και μετά θα έχει τις συναντήσεις  στην Αθήνα.

«Σίγουρα θα χρησιμοποιήσει τους όρους «Tούρκοι» για τη μουσουλμανική μειονότητα. Αυτή είναι μια πάγια θέση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από το 1959. Δεν είναι έκπληξη, όπως και πάγια θέση δική μας είναι ότι βάσει της Συνθήκη της Λωζάννης η μειονότητα είναι μουσουλμανική. Έχει μέσα μειονοτικές ομάδες, μία εκ των οποίων είναι τουρκογενής»», σχολίασε, ο κ. Συρίγος.

Ο ίδιος, ανέφερε, ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι διμερείς σχέσεις, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και η προετοιμασία μιας νέας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Προτιμώ οι αντιπαραθέσεις να είναι σε διπλωματικό επίπεδο κατά τη διάρκεια ερωτοαποκρίσεων, σε συνεντεύξεις, παρά να τις βλέπουμε με πλοία και αεροπλάνα στην Ανατολική Μεσόγειο είπε, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση η Τουρκία επιδιώκει σχετικά χαμηλούς τόνους καθώς αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι σχέσεις της με την Αμερική».

in.gr