Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησαν οι κ.κ. Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας, και Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησαν οι κ.κ. Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας, και Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Πρεμιέρα σήμερα για τα γυμναστήρια με… διπλή μάσκα
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των γυμναστηρίων με διπλή μάσκα, ο κ. Λουκίδης σημείωσε ότι «το θέμα του γυμναστηρίου είναι δύσκολο. Λόγω της άσκησης και της κόπωσης υπάρχει εκνέφωμα, άρα λογικά μεγαλύτερη μετάδοση της νόσου. Με τη διπλή μάσκα προσπαθούμε να προστατευτούμε από αυτό. Δεν ξέρω πώς μπορεί να εφαρμοστεί άσκηση με διπλή μάσκα, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα, αλλά η προστασία του χώρου πρέπει να είναι πολύ δυναμική γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης».
«Τρεις μήνες μετά τη νόσηση οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν πνευμονολογικό έλεγχο»
Σχετικά με μηνύματα πολιτών που μήνες μετά τη νόσηση εξακολουθούν να αισθάνονται δυσφορία, ο ίδιος τόνισε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε από το πρώτο κύμα, απλά τώρα έχουμε τεκμηριώσει λίγο την κατάσταση και έχουμε σχεδιάσει καλύτερα την παρακολούθηση. Πρέπει στον τρίτο μήνα από τη νόσηση, ειδικά όσοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν με σοβαρή νόσο, να κάνουν καλό πνευμονολογικό έλεγχο, και αξονική τομογραφία αλλά και λειτουργικό έλεγχο, ώστε να είναι σίγουροι ότι οι βλάβες που είχαν δημιουργηθεί, έχουν υποχωρήσει σημαντικά ή δεν υπάρχουν πια. Αυτό θεωρούμε ότι θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για τη μετά-κοροναϊό κατάσταση».
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Σαρηγιάννης από την πλευρά του είπε ότι «είμαστε σε πορεία σταθερής αποκλιμάκωσης από τις 10-12 Μαΐου και έπειτα, σε όλους τους δείκτες της πανδημίας. Αυτό που με ανησυχεί από εχτές είναι ότι είδαμε μια σταθεροποίηση της κατάστασης σε διάφορες περιοχές της χώρες. Συνεχίζουμε όπως πηγαίνουμε, και μέχρι και την Τετάρτη θα παρατηρήσουμε τη διασπορά και πώς προχωράει από περιοχή σε περιοχή, και μετά θα μπορώ να σας πω αν αυτή η σταθεροποίηση είναι ανησυχητική».
Σχολιάζοντας ρεπορτάζ για τα νέα λεωφορεία που έχει προμηθευτεί η Αθήνα, τα οποία δεν είχαν παράθυρα, και χρειάστηκε να γίνει τροποποίηση ώστε να υπάρχει κάποιο παράθυρο για να αερίζεται ο χώρος, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι «δεν μπορεί ο αέρας από αυτά τα παράθυρα να ανανεωθεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Είναι ένα ζήτημα τα ΜΜΜ, το συζητάμε πολύ καιρό ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρησή τους. Θα έπρεπε να είχαν παρθεί μέτρα ώστε ο κόσμος να μπορεί να πάει στη δουλειά του με ασφάλεια».
«Το air-condition που έχουν δε κάνει. Μπορεί πάνω στο φίλτρο να συσσωρευτεί αρκετό ιικό φορτίο και να είναι πηγή μετάδοσης. Αυτά τα λεωφορεία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν και θα ήταν καλό να βάλουν τώρα συσκευές απολύμανσης», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης από την πλευρά του.
in.gr