Μαξίμου για συνάντηση με Τσαβούσογλου: Αμοιβαία βούληση για την προώθηση θετικής ατζέντας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο κ. Τσαβούσογλου συναντάται αυτή την ώρα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ περίπου στις 13:15 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις.

Σημειώνεται πως ενδεικτικό του καλού κλίματος των δύο πλευρών είναι το γεγονός πως οι δύο άνδρες μετέβησαν πεζή από το Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν και το μειονοτικό

Το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, αποτελεί προφανή προτεραιότητα των συζητήσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την ελληνική πλευρά.

Ιδιαίτερα η Αγκυρα αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά μέσα από το πρίσμα της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, εγχείρημα καθόλου εύκολο και διόλου αυτονόητο, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, η οποία έθεσε στους συνομιλητές της τις αμερικανικές απόψεις για μια σειρά από θέματα.

Από την άλλη πλευρά, πρόθεση της Αθήνας σε πρώτη φάση είναι καταρχήν να αποφευχθεί ένα θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αντίστοιχο με το περσινό.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται να γίνουν και βήματα μπροστά που θα επιτρέψουν συζητήσεις για μια διευθέτηση των ζητημάτων που προκαλούν ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Είναι σαφές ότι πλέον οι αποφάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες και προς αυτή την κατεύθυνση μόνο σε επίπεδο κορυφής μπορούν να δρομολογηθούν εξελίξεις. 

Η Άγκυρα έχει θέσει, επίσης, στην κορυφή της ατζέντας και το μειονοτικό, όπως άλλωστε φάνηκε και από την επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη, ο οποίος ναι μεν έκανε αναφορές στις πάγιες τουρκικές θέσεις αλλά δεν υπερέβη τα εσκαμμένα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε τα αναμενόμενα περί της τουρκικής μειονότητας. Κανείς δεν εξεπλάγη, εξ’ ου και το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε δια του εκπροσώπου του άμεσα.

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε με σαφήνεια πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αριθμεί περίπου 120.00 Έλληνες κατοίκους και διαμήνυσε πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

in.gr