Τσαβούσογλου: Και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμμετέχουν στις έρευνες της Ανατολικής Μεσογείου

Η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω «των μονομερών ερευνών της ελληνοκυπριακής πλευράς», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους τούρκους δημοσιογράφους, στην Αθήνα.

Και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμμετέχουν στις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στους τούρκους δημοσιογράφους έπειτα από τις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»

Σημείωσε ακόμη, ότι η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες εκεί «για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με την άδεια που έδωσε η βόρεια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, στην Αγκυρα λόγω «των μονομερών ερευνών της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο τούρκος υπΕξ είπε στους τούρκους δημοσιογράφους ότι οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες θα συνεχιστούν, ότι αναφέρθηκαν σε συμφωνία 25 άρθρων, και προβλέπεται στα μέσα Ιουνίου ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογό του είπε ότι γίνονται διεργασίες και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, ενώ αναμένονται οι λεπτομέρειες, όπως η ώρα και πόσο θα διαρκέσει. Για τους S400 ο τούρκος υπΕξ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αποδεκτή η πρόταση «μην τους χρησιμοποιήσετε».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «ο Μπάιντεν είπε στον πρόεδρό μας τηλεφωνικώς, εάν θέλετε κι εσείς, εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. Γι αυτό η διπλωματία είναι σημαντική».

Η σχέση με την Αίγυπτο

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Αίγυπτο είπε ότι οι επαφές έχουν ξεκινήσει, αλλά το πηγαίνουν βήμα-βήμα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από όλο τον κόσμο, από την Ινδονησία και άλλες χώρες, αν και υπήρξε σοβαρή μεταστροφή από τη Ρουμανία και την Πολωνία λόγω ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση που είχε χθες Δευτέρα στην Αθήνα με τον τούρκο υπΕξ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επικοινωνία Δένδια – Χριστοδουλίδη

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως «Σε τηλεφωνική συνομιλία, ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας ενημέρωσε τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν.Χριστοδουλίδη για την συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του».

Το Κυπριακό συμπεριλαμβάνονταν στην ατζέντα της συζήτησης Δένδια – Τσαβούσογλου.

Πηγή: philenews.com/KYΠΕ

in.gr