Τα 29′ που χαρίζουν καθαρό μυαλό και καλύτερη συγκέντρωση

Αρκεί να κοιμόμαστε λίγη ώρα παραπάνω το βράδυ για να διασφαλίσουμε την αποδοτικότητα της επόμενης ημέρας αλλά και για την αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης. Το πόση ώρα μας αποκαλύπτει νέα έρευνα

Το κλειδί για την ενσυνειδητότητα είναι ο περισσότερος ύπνος το βράδυ, αποφαίνεται πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, με σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την εργασιακή μας αποδοτικότητα την επόμενη ημέρα. Μόλις 29 λεπτά περισσότερου ύπνου το βράδυ επαρκούν για να βιώσουμε αυτά που μας συμβαίνουν με επίγνωση και συγκέντρωση, χωρίς κριτική διάθεση για απόρριψη ή αποδοχή, παρά ως απλοί παρατηρητές, σύμφωνα με την έννοια της ενσυνειδητότητας.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η νέα έρευνα εξέτασε πώς οι ποικίλες εκφάνσεις του βραδινού ύπνου επηρεάζουν την ενσυνειδητότητά μας στη διάρκεια της επόμενης ημέρας, χωρίς να περιορίζεται στην ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Sleep Health, ο καλύτερος ύπνος βελτιώνει την ενσυνειδητότητα της επόμενης ημέρας, και φυσικά μειώνει την πρωινή υπνηλία.

Τα στοιχεία προέκυψαν μέσα από τη μελέτη περιπτώσεων νοσηλευτών και νοσηλευτριών, την πολυπληθέστερη ομάδα του παραϊατρικού κλάδου, με αυξημένες ανάγκες για καλό ύπνο και συγκέντρωση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι πολύωρες βάρδιες, οι υποχρεώσεις που προκύπτουν εκτός ωραρίου και οι επικίνδυνες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται έχουν συνδεθεί με προβληματικό ύπνο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της  Νότιας Φλόριντα και το Κέντρο Έρευνας για τον καρκίνο Moffitt παρακολούθησαν 61 μέλη του νοσηλευτικού επαγγέλματος για δύο εβδομάδες και μελέτησαν πολλές διαφορετικές διαστάσεις του ύπνου τους. Διαπίστωσαν ότι η ενσυνειδητότητα και η συγκέντρωση ήταν μεγαλύτερες έπειτα από έναν επαρκή βραδινό ύπνο, με καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη διάρκεια, περίπου μισή ώρα επιπλέον. Αυτό συντέλεσε σε μειωμένη υπνηλία την ίδια μέρα. Επιπροσθέτως, η μεγαλύτερη συγκέντρωση συνδέθηκε με 66% λιγότερες πιθανότητες συμπτωμάτων αϋπνίας καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που διήρκησε η μελέτη.

Για τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων τους σχετικά με τον ύπνο και την ενσυνειδητότητα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε καθημερινές ερωτήσεις σχετικά με τη συγκέντρωση και την υπνηλία τρεις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, χρησιμοποιώντας μία συγκεκριμένη εφαρμογή για smartphones. Η καθημερινή ενσυνειδητότητα μετρήθηκε βάσει της Κλίμακας Επίγνωσης της Προσοχής και της Συνείδησης (Mindfulness Attention and Awareness Scale) με επιλογές όπως «έκανα κάτι αυτόματα, χωρίς να συνειδητοποιώ τι έκανα» και «δυσκολεύτηκα να παραμείνω συγκεντρωμένος σε αυτό που συνέβαινε». Επιπλέον, με μια συσκευή στον καρπό υπολογίστηκε η δραστηριότητα της κίνησης του καρπού για να ποσοτικοποιήσουν τον ύπνου και την κατάσταση αφύπνισης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Soomi Lee, επίκουρη Καθηγήτρια Γεροντολογίας, η προσοχή και συνείδηση δεν είναι απλώς η κατάσταση του μη ύπνου, αλλά τον να μπορεί κανείς να εστιάζει και να έχει τον έλεγχο μιας κατάστασης μέσα από την αυξημένη ενσυναίσθηση και προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες, στοιχεία απαραίτητα για την αποτελεσματική παροχή φροντίδας σε ασθενείς αλλά και τη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων.

ygeiamou.gr