Κλιματική αλλαγή: Το φθινόπωρο ο νέος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος

Θα περιλαμβάνει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως σημειώνει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γεώργιος Κρεμλής

Η εθνική νομοθεσία για το κλίμα θα είναι έτοιμη πριν από την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στη Γλασκώβη και θα περιλαμβάνει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό τόνισε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλίματος και Κυκλικής Οικονομίας και πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γεώργιος Κρεμλής.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών για «Ζητήματα Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Διπλωματίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο», ο κ. Κρεμλής ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για αυτόν τον σκοπό έχει προτείνει την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στη Γλασκώβη.

«Είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία κλιματικής και πολιτιστικής διπλωματίας σε συνεργασία με την Unesco και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Προβλέπεται η κατάρτιση βάσης δεδομένων, όπου θα καταγραφούν όλα τα μνημεία και οι περιοχές ειδικής προστασίας παγκοσμίως, που πρέπει να προστατεύσουμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να τα καταστήσουμε ανθεκτικά σε αυτήν», σημείωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. «Η Ελλάδα πρωτοστατεί στα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και δίνει το παράδειγμα σε γειτονικές χώρες αλλά και χώρες-μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε, αναφέροντας ειδικότερα το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed

Ακόμη, ο κ. Κρεμλής υπογράμμισε τη σημασία έργων όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ενώ επεσήμανε ότι καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει δικούς της ενεργειακούς πόρους είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την ευρωπαϊκή ένωση ενέργειας για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, του υδρογόνου, της αποθήκευσης ενέργειας.

«Οι Δανοί χτίζουν τεχνητές νησίδες στη θάλασσα για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες», είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς έχουμε τις βραχονησίδες μας, στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν και ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, να αξιοποιηθεί ενέργεια από κύματα, να διασυνδεθούν οι νησίδες μεταξύ τους και να εμπλουτίσουν το ενεργειακό μείγμα ώστε τα νησιά μας να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα και να απεξαρτηθούν», πρόσθεσε αναφερόμενος στο «Αιγαίο project», που περιλαμβάνει τη διασύνδεση 17 νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι συμβατές με τις περιοχές Natura 2000», κατέληξε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.

in.gr