Κυνουρία: Ζητούν την άμεση εκκίνηση της δακοκτονίας

Ήδη, παρατηρήθηκαν τα πρώτα νίγματα του δάκου στα ελαιόδεντρα στην περιοχή της Κυνουρίας.

Την άμεση εκκίνηση του προγράμματος της δακοκτονίας στην περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ζητεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο δήμαρχος Γιώργος Καμπύλης, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, η ενέργεια αυτή επιβάλλεται καθώς στην περιοχή του δήμου διαπιστώθηκαν μεγάλοι πληθυσμοί δάκου σε παγίδες που έχουν τοποθετηθεί, ενώ μετά από αυτοψία σε καλλιέργειες «παρατηρήθηκαν τα πρώτα νίγματα του δάκου, στα οποία βρίσκει έδαφος και αναπτύσσεται ο μύκητας ξεροβούλα, που καθιστά τους καρπούς αντιεμπορικούς».

Η πιο κρίσιμη περίοδος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου είναι αυτή την περίοδο της πρώτης πτήσης για τον λόγο ότι υπάρχουν μόνο ενήλικοι πληθυσμοί, όπου η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θα σημαίνει και σημαντική μείωση των μετέπειτα πληθυσμών.

Επειδή στην περιοχή καλλιεργούνται βρώσιμες αρδευόμενες ποικιλίες, ιδιαίτερα η ποικιλία της χονδροελιάς, «την οποία προτιμά ο δάκος για να εναποθέσει τα αυγά του λόγω του μεγέθους της, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για δολωματικούς ψεκασμούς», σημειώνει ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι «είναι κρίμα οι παραγωγοί του Δήμου μας να χάσουν την ήδη μειωμένη παραγωγή που υπάρχει φέτος λόγω άλλων καιρικών φαινομένων. Δυστυχώς οι επιπτώσεις από τα πρώτα νίγματα θα φανούν στην ποιότητα του ελαιόλαδου καθώς και στην αντιεμπορική αξία των επιτραπέζιων ελιών».

in.gr