Μπρόκολο: Ο πράσινος θησαυρός στην κουζίνα σας

in.gr

Tο παρεξηγημένο μπρόκολο αξίζει μια θέση στην κουζίνα σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι το μπρόκολο κάνει καλό στην υγεία.

Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε πόσο ωφέλιμο είναι και που ακριβώς μπορεί να σας βοηθήσει ή και τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που μπορείτε να το εντάξετε στην διατροφή σας.

Για γερά κόκαλα

Το μπρόκολο είναι μοναδικό δεδομένου ότι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον σχηματισμό οστών και την πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας.

Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνη Κ, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο, εκτός από χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α και Γ και βιταμίνες Β. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την οστική μάζα και την δύναμη των οστών.

Συμβάλλει στη φυσική αποτοξίνωση

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι φυσικές ενώσεις στο μπρόκολο δρουν επίσης σαν αποτοξινωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν στην «απενεργοποίηση» δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών ή στην απομάκρυνσή τους από το σώμα πιο γρήγορα.

«Προστάτης» της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Τα σταυρανθή λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου, προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τις βλάβες στις αρτηρίες που οδηγούν σε σκλήρυνση, η οποία είναι συχνά πρόδρομος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προστατεύει το στομάχι

Η σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο φαίνεται ότι έχει ισχυρή δράση και κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών, ενώ συνδέεται και με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.

Πώς να το επιλέξετε

Στην επιλογή του μας καθοδηγεί το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Όσο μάλιστα πιο έντονο το πράσινο χρώμα του τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση ότι περιέχει όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά.

Πώς να το απολαύσετε

Απολαύστε ωμό μπρόκολο βυθίζοντας το σε χούμους, καρυκευμένο ταχίνι ή guacamole. Ψιλοκόψτε ή τεμαχίστε το και προσθέστε το σε σαλάτες. Για να διατηρήσετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο μαγειρεμένο μπρόκολο, ψεκάστε το και στη συνέχεια ψιλοκόψτε με πέστο με βάση το παρθένο ελαιόλαδο χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα.

in.gr