Κοροναϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» και τα παιδιά – Κάτω των 15 ετών το 1/3 των κρουσμάτων στην Κρήτη – Πότε αρχίζει ο εμβολιασμός εφήβων στην Ελλάδα

Χαμηλά η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη – Πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των εφήβων.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει το προφίλ των κρουσμάτων στην Κρήτη που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 20.

Συγκεκριμένα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων με το παραλλαγμένο, μεταδοτικό στέλεχος είναι παιδιά με την συρροή να εντοπίζεται σε νηπιαγωγείο.

Περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ των κρουσμάτων έδωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη αφορούν στο 1/3 ηλικίες από 8 έως 16 ετών και τα υπόλοιπα από 16 έως 25 ετών, ενώ πιο λίγα αφορούν σε ηλικίες από 25 έως 30 ετών», ανέφερε ο κ. Τζανάκης στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη «είναι περισσότερα από 18». 

Πιθανή η εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου Καβασάκι σε παιδιά με κοροναϊό

Όπως είπε πρόκειται για συρροές κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί σε νηπιαγωγεία και μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που είναι θετικό, αφού δεν αφορούν σε «ορφανά» κρούσματα.

«Κανείς δε μπορεί να σταματήσει αυτή τη μετάλλαξη, αλλά το θετικό είναι ότι την καθυστερήσαμε. Δεν είναι καλό να μολύνονται τα παιδιά, αφού υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουν ήπια, αλλά είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώσουν και συμπτώματα της νόσου Καβασάκι», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Χαμηλά η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη

Όπως φαίνεται πάντως και από τον σχετικό χάρτη στον covid19.gov.gr, η πορεία των εμβολιασμών στην Κρήτη δεν είναι μέχρι στιγμή ικανοποιητική.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη περιοδεία στην Κρήτη μαζί με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, με στόχο να πειστεί ο γενικός πληθυσμός και να εμβολιαστεί.

Αναλυτικά στον νομό Ηρακλείου, στο οποίο έχει εντοπιστεί το σύνολο των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί με δύο δόσεις εμβολίου βρίσκονται στο 28%, ενώ με μία δόση στο 40,43%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η εμβολιαστική κάλυψη με δύο δόσεις είναι 29,38%, ενώ μα μία δόση φτάνει το 41,34%.

Στην Π.Ε. Ρεθύμνου, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι στο 26,82% του πληθυσμού, ενώ οι εμβολιασμοί μίας δόσης φτάνουν το 37,56%.

Τέλος, στην Π.Ε. Λασιθίου η εικόνα είναι καλύτερη, με το 40,84% των κατοίκων να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και το 50,91% να έχει κάνει τη μία δόση.  

Σύσταση για εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών και παιδιών άνω των 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται προς τη σύσταση για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, αλλά και των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Άλλωστε είναι σαφές πως η μετάλλαξη «Δέλτα»  βρίσκεται στο επίκεντρο των αρμοδίων του υπουργείο Υγείας, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της (και σε παιδιά)  ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικά η Επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως», η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει άμεσα με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται -πιθανότατα- την προσεχή Δευτέρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα πιθανώς να ανοίξει το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου για τον εμβολιασμό πρώτα των παιδιών 16-17 ετών, τα οποία του χρόνου θα δώσουν Πανελλαδικές και πρέπει να θωρακιστούν άμεσα.

Το εμβόλιο μάλιστα που φαίνεται να προκρίνεται για τον εμβολιασμό των παραπάνω ηλικιών είναι αυτό της Pfizer.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως δεν εγείρεται ζήτημα υποχρεωτικότητας, αλλά πρόκειται επί της ουσίας για σύσταση προς τους γονείς, ότι βάσει δεδομένων τα εμβόλια κατά του κοροναϊού είναι ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά. 

Πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των εφήβων

Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ φαίνεται να χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους νέους.

Συμπλήρωσε όμως ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, ασθενούν πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη κι αν ασθενήσουν θα το περάσουν με ήπια συμπτώματα.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των νέων, είπα ότι μετά την ανακοίνωση της «κάρτας ελευθερίας», αυξήθηκαν τα ραντεβού και τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση κλείστηκαν περισσότερα από 18.000 ραντεβού.

Τέλος και σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, ο κ. Χρούσος είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.

Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα Mega» για την υψηλή μεταδοτικότητά της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δίνοντας πλήρη στοιχεία, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα ισχύσουν στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

«Η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα» υπογράμμισε αρχικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφερόμενος στα προνόμια των εμβολιασμένων.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα  έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα. μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%» εξήγησε.

Αναφορικά στα προνόμια και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σημείωσε: «Το πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

«Το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος γι’ αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας» επεξήγησε.

Η υψηλή μεταδοτικότητα

Μιλώντας για τους υψηλούς ρυθμούς μετάδοσής της, τόνισε: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, ογδοντάεναν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και συμπλήρωσε ότι «από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο».

in.gr