Αβοκάντο..

Δημήτρης Π. ΜπερτζελέτοςΔιαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΜSc, MEd

Η Kim Blair είναι μια σύγχρονη καλλιτέχνης, ενδεχομένως άγνωστη για το ευρύ κοινό. Τοαβοκάντο ενδεχομένως ήταν άγνωστο στην Ευρώπη της Αναγέννησης. Γι αυτό η καλλιτέχνηςονόμασε το εν λόγω έργο «Αβοκάντο για τον Cezanne». Αφιέρωσε το έργο αυτό στο μεγάλοζωγράφο της Αναγέννησης, ο οποίος προφανώς δε γνώριζε την ύπαρξη του εν λόγω φρούτο.Γι’ αυτό «ο κόσμος χρειάζεται την τέχνη» (ένα από τα μότο της Kim Blair)..Χρειαζόμαστε τηντέχνη για τη φαντασία.. ΒΟΥΤΥΡΟΔΕΝΤΡΟΤο αβοκάντο είναι αειθαλές δέντρο που ανακαλύφθηκε στις τροπικές περιοχές της ΚεντρικήςΑμερικής και στις περιοχές του Μεξικού, γνωστό ως βουτυρόδεντρο. Τα οφέλη και οι χρήσειςτου το έκαναν πασίγνωστο.

Οι καλλιεργητές της Ελλάδας, ιδιαίτερα της Κρήτης και της ΝότιαςΠελοποννήσου αναγνωρίζοντας την αξία του έχουν αρχίσει ήδη να παράγουν ελληνικόαβοκάντο..

ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ-1 μερίδα αβοκάντο είναι περίπου το 1/3 του καρπού ή 50γρ. Σε αυτά τα 50γρ του αβοκάντοβρίσκονται 80 θερμίδες περίπου, 7,5γρ λιπαρά, 2 γρ υδατάνθρακες. -Προφανώς διατροφικά δε συγκαταλέγεται στα φρούτα, αλλά συγκαταλέγεται στα λιπαρά (2κγ λάδι έχουν την ίδια ποσότητα λίπους με 60γρ αβοκάντο). -Περιέχει τα ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά (κυρίως ελαϊκό οξύ, το οποίο συναντάμε στοελαιόλαδο), οπότε δικαιολογημένα συμβάλλει στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ. -Επιπρόσθετα, περιέχει βιταμίνη E, C γι’ αυτό θεωρείται τρόφιμο με αντικαρκινική καιαντιφλεγμονώδη δράση. -Η προσθήκη του σε ένα γεύμα φυτοφαγικό βοηθάει στην απορρόφηση πληθώρας θρεπτικώνσυστατικών (σε αυτό συμβάλλουν οι λιποδιαλυτές ουσίες που έχει όπως βιταμίνες A,D,E,K).-Περιέχει λουτεΐνη, ζεαξανθίνη ουσίες πολύ σημαντικές για την υγεία των ματιών. -Η προσεκτική καθημερινή χρήση του βοηθά τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρους,καθώς συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, πληρότητας, ικανοποίησης. -Η παρουσία του στη διατροφή βοηθά τη μυοσκελετική λειτουργία και φαίνεται να μειώνει συμπτώματα (πόνους) της αρθρίτιδας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣΚλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr