Ποιες τροφές βελτιώνουν την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος για τον άνθρωπο αποτελεί από τα σημαντικότερα ζωτικά όργανα. Μέσω της διατροφής μπορούμε να του προσφέρουμε θρεπτικά συστατικά για την σωστή λειτουργία του αλλά και για την πρόληψη της γήρανσης του.

Το μυαλό μας μπορεί να προσομοιωθεί σαν ένα «κέντρο ελέγχου», όπου όλες οι σκέψεις αλλά και πολλές καθημερινές μας λειτουργίες βασίζονται σε αυτό.

Είναι σημαντικό μέσω της διατροφής μας να επιλέγουμε συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου.

Οι 10 τροφές, όπου μας βοηθούν στον σκοπό αυτό:

1. Λιπαρά ψάρια

Στην κορυφή της λίστας είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο τόνος, η σαρδέλα και ο σολωμός, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το 60% του εγκεφάλου μας αποτελείται από λίπος, από αυτό το λίπος το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Γενικά τα ψάρια φαίνεται να είναι ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, συνεπώς και στο μυαλό μας, καθώς μέσω της κατανάλωσής τους συμβάλλουν στην αποφυγή του Αλτσχάϊμερ και στην πρόληψη γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων.

2./3. Καφές και πράσινο τσάϊ

Η αγαπημένη πρωινή απόλαυση πολλών ανθρώπων είναι ο καφές. Τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς η κατανάλωση καφέ εκτός από την απόλαυση, παρέχει κι οφέλη στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Δύο βασικά συστατικά του καφέ αλλά και του πράσινου τσαγιού είναι τα αντιοξειδωτικά και η καφεϊνή, και τα δύο αυτά βοηθούν στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα οφέλη του καφέ, όμως είναι και άλλα, προσφέρει:

  • Πνευματική εγρήγορση
  • Βελτίωση στην διάθεση
  • Βελτίωση στην συγκέντρωση
  • Η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ, συνδέεται και με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης νευρολογικών ασθενειών, όπως είναι το Πάρκινσον.

4. Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα ανήκουν στην ομάδα των μούρων, όπου περιέχουν ανθοκυανίνη, μια ομάδα φυτοχημικών ουσιών, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, τις φλεγμονές και συμβάλλουν στην αντιγήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Σύμφωνα μάλιστα, με μία έρευνα τα μύρτιλλα, βελτιώνουν την μνήμη και την γνωστική διαδικασία σε παιδιά αλλά και σε ενηλίκες.

Η κατανάλωση τους μπορεί να είναι σε συνδυασμό με τα δημητριακά το πρωί ή να προστεθούν σε κάποιο φυσικό χυμό φρούτων.

5. Κουρκουμάς

Τα οφέλη του υγιεινού αυτού μπαχαρικού εντοπίζονται στο βασικό του συστατικό την κουρκουμίνη. Το δραστικό αυτό συστατικό έχει την ιδιότητα να εισέρχεται απευθείας στον εγκέφαλο  και να επωφελείται από τις θετικές επιδράσεις του κουρκουμά.

Τα αντιοξειδωτικά οφέλη του κουρκουμά έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε καλή μνήμη και ενδυναμωμένα εγκεφαλικά κύτταρα.

Επιπλέον η κουρκουμίνη βοηθάει στην παραγωγή των ορμονών της  σερατονίνης και ντοπαμίνης, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης.

6. Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει την βιαταμίνη Κ. Αυτή η βιταμίνη είναι βασική για τον σχηματισμό των σγιγγιλιπιδίων, ένα είδος λίπου απαραίτητο για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

7. Μάυρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο.

Το κακάο εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχει και φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην γνωστική διαδικασία, βελτιώνουν την μνήμη και μειώνουν τον ρυθμό γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων.

Όλα αυτά τα οφέλη προκύπτουν από την μάυρη σοκολάτα με περιεκτικότητα κακάο 70%, δεν προκύπτουν όμως από την σοκολάτα γάλακτος, γιατί σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό του κακάο πέφτει στο 10-50%.

8. Ξηροί καρποί

Καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς, βελτιώνεται η αιμάτωση της καρδιάς, έτσι έχουμε πιο υγιή εγκέφαλο.

Μάλιστα σε μία έρευνα του 2014, αποδείχθηκε ότι  οι γυναίκες που έτρωγαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ξηρούς καρπούς είχαν καλύτερη μνήμη από γυναίκες που δεν έτρωγαν.

Επιπλέον οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην  υγεία των κυττάρων προλαμβάνοντας νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου.

9. Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι περιέχει βιταμίνη C, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας τόσο στην άμυνα του οργανισμού μας όσο και στην εύρυθμη λειτουγία του εγκεφάλου.

10. Αυγά

Τα αυγά περιέχουν την χολίνη και την βιταμίνη Β, οι οποίες συμβάλλουν στην ισορροπία της διάθεσής μας και στην σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου.

in.gr