Ανατροπή με τα νέα μέτρα στην εστίαση από 15 Ιουλίου – Μπαίνει στον πάγο το σχέδιο για μεικτούς και αμιγείς χώρους;

Τα σενάρια για τους κλειστούς χώρους σε εστίαση και μπαρ

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι ίσως αποφασίσουν την επιβολή νέων μέτρων στην εστίαση με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων και τους συνωστισμούς σε κορονοπάρτι, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει… ολική ανατροπή στις εξαγγελίες της για την εστίαση δύο ταχυτήτων.

Μετά τις αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες και τους απλούς πολίτες, η κυβέρνηση θέτει υπό εξέταση τα νέα μέτρα στην εστίαση με τη δημιουργία χώρων μεικτών και αμιγώς για εμβολιασμένους.

Οι δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλές και σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikaiologitika, οι κυβερνώντες δεν θέλουν να περάσει λανθασμένο μήνυμα, διαχωρίζοντας τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη. 

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αναδείχθηκε μετά από αυτές τις εξαγγελίες είναι η αναγκαιότητα αρνητικού τεστ κοροναϊού (μοριακού ή rapid) για μπει κάποιος ανεμβολίαστος σε μεικτά καταστήματα εστίασης και πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του από τους απλούς εργαζομένους της εστίασης.

Εξάλλου, το κόστος για μια απλή έξοδο και η όλη ταλαιπωρία της διαδικασίας είχαν δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις, ενώ τα μέτρα αυτά φαίνεται πως είχαν ερεθίσει ακόμα περισσότερο το αντιεμβολιαστικό κίνημα αντί να αποτελέσουν κίνητρο για τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου οι επαγγελματίες εστίασης ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον χώρο τους είτε ως αμιγώς για εμβολιασμένους είτε ως μεικτό χώρο για εμβολιασμένους και μη, με ταυτόχρονη μικρότερη πληρότητα.

Τα μέτρα που εξετάζει παντού: Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους στην εστίαση

Εξάλλου και οι εξελίξεις με την νέα έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας φαίνεται πως βάζουν στο συρτάρι τις όποιες σκέψεις για ανεμβολίαστους σε κλειστούς (μεικτούς) χώρους καταστημάτων.

Αυτή την ώρα η ολομέλεια της Επιτροπής αναλύει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Δεν αποκλείεται λοιπόν να απαγορευτεί σε ανεμβολίαστους να κάθονται σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.

Έτσι, είναι αρκετά πιθανό στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν να περιλαμβάνεται ότι οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. 

Άλλα σενάρια που έχουν ακουστεί είναι να επαναλειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι αργότερα – και όχι στις 15 Ιουλίου. Μια άλλη φήμη που διακινείται κυρίως ανάμεσα στους πολίτες στα social media είναι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 01:30.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ειδικοί εξετάζουν επίσης, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός μπει στο κόκκινο. Σε μια τέτοια περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργεί η εστίαση μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.

Ακόμη ένα μέτρο το οποίο αρκετοί ειδικοί «ασπάζονται» είναι η επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα, δηλαδή όλοι οι πολίτες – ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι – να φορούν τη μάσκα τους και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους.

Λουκέτο στην πρώτη παράβαση και αυξημένοι έλεγχοι

Χτες, πάντως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στα νυχτερινά κέντρα και μπαρ θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ θα μπαίνει λουκέτο στην επιχείρηση που παραβιάζει τα μέτρα από την πρώτη παράβαση.

Μάλιστα, στην ΕΛ.ΑΣ. και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς είναι έτοιμοι για εντατικούς ελέγχους έτσι ώστε να τηρηθούν τα μέτρα και οι απαιτούμενοι κανόνες.

Στο πλαίσιο του «σαφάρι» των ελέγχων, εκπαιδεύτηκαν 3220 αστυνομικοί όσον αφορά στους ελέγχους τόσο στους πολίτες όσο και στην επικοινωνιακή διαχείριση των ελέγχων.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία θα προβλέπονται τα πρόστιμα καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Πράσινο και κίτρινο χρώμα

Έτοιμη και διαθέσιμη από τις 15 Ιουλίου θα είναι η εφαρμογή επαλήθευσης των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID 19, σύμφωνα με πληρoφορίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την εφαρμογή θα μπορεί να «κατεβάσει» εύκολα και απλά ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος για να μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Το πιστοποιητικό θα σαρώνεται και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Ανάλογα με το τι διαβάζει θα υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα.

Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σημειώνεται, ότι κάθε επιχείρηση με βάση τη δήλωσή της θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ -όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατώνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

in.gr