Εστίαση: Η μεγάλη ανατροπή για τους εμβολιασμένους – Είσοδος μόνο για αυτούς σε εσωτερικούς χώρους

Ανατροπή στο παρά πέντε με την εστίαση

Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει αλλάξει μόνο τον «ρου» της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα, αλλά και το πλάνο της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο που θα χωριστούν οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση.

Κι ενώ το αρχικό πλάνο ήταν να δημιουργηθούν δύο ειδών ταχύτητες στην εστίαση με τους μαγαζάτορες να επιλέγουν αν θα βάλουν μόνο εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους στα μαγαζιά τους (μικτοί ή χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους), φαίνεται πως η αναζωπύρωση της επιδημίας βάζει ξανά στο ντουλάπι το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ανατροπή στο παρά πέντε με την εστίαση

Όπως ανέφερε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη χτεσινή ενημέρωση, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα στην εστίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, το σχέδιο άλλαξε στο παρά πέντε και εν τέλει αυτό που προκρίνεται είναι οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν από τους εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν ούτε να απολαύσουν το γεύμα τους στο εσωτερικό ενός εστιατορίου ή να πιουν το καφέ τους μέσα στη καφετέρια, ενώ δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε στο εσωτερικό των κέντρων διασκέδασης. 

Μέτρο-μπούσουλας και για το Σεπτέμβρη

Και μπορεί το μέτρο αυτό να μην φανεί τόσο σκληρό σε όσους έχουν αποφασίσει να μην κάνουν το εμβόλιο, καθώς το καλοκαίρι παραδοσιακά υπάρχει προτίμηση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα να αποτελέσουν «μπούσουλα» για τη νέα πραγματικότητα που θα ισχύει από Σεπτέμβρη.

Είναι σαφές λοιπόν πως ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από το εσωτερικό των μαγαζιών έχει ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι λήξης.

Στην… αντίπερα όχθη, οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δραστηριότητες, έχοντας ως «κάρτα εισόδου» το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Covid Pass: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης, συναυλίεw

Όσο για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εμβολιασμένων σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης και συναυλίες;

Το covid pass θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των εμβολιασμένων.

Ειδικότερα ο έλεγχος εγκυρότητας και γνησιότητας του Covid Pass από επιχειρήσεις των κλάδων διασκέδασης και εστίασης θα πραγματοποιείται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Η χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής πραγματοποιείται από τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους και από εξουσιοδοτημένους από αυτούς υπαλλήλους επιχειρήσεων εστίασης, επιχειρήσεων προβολής κινηματογραφικών ταινιών, κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, λοιπών παραστατικών τεχνών ή κάθε είδους πολιτιστικών ή αθλητικών ή εορταστικών εκδηλώσεων ή εμπορικών εκθέσεων, οι οποίες:

  • στεγάζονται ή διοργανώνονται σε κλειστούς χώρους, ή
  • λειτουργούν ή διοργανώνονται σε υπαίθριους χώρους.

Κατά τη σάρωση του σχετικού κωδικού QR, στην ηλεκτρονική εφαρμογή εμφανίζονται αποκλειστικά τα εξής στοιχεία:

  •  το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου και
  • ένδειξη σχετικά με την εγκυρότητα, γνησιότητα ή ακεραιότητα ή μη του σαρωθέντος πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.

Το μέτρο δεν αφορά ανήλικους, καθώς βάσει των κριτηρίων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν εμπίπτουν σε κατηγορία φυσικών προσώπων προς εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Σκέρτσος: Με Covid Pass θα λειτουργουν τα νυχτερινά κέντρα

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος χτες στους χώρους διασκέδασης που, όπως είπε «δεδομένα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε πως είναι «ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα».

«Το ζητούμενο είναι να λειτουργούν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας έστω με αυστηρά πρωτόκολλα», υπογράμμισε και στάθηκε στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού. 

Σχετικά με τα νέα μέτρα και πως θα γίνεται ο έλεγχος, ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε ότι: «θα υπάρχει το covid pass μια παραλλαγή του πιστοποιητικού που χρησιμοποιείται στα ταξίδια. Θα έχουμε μια εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο ότι είτε έχω κάνει το εμβόλιο, είτε έχω νοσήσει, είτε έχω κάνει τεστ. Η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα.»

Διευκρίνισε ότι ο επιχειρηματίας θα έχει την εν λόγω εφαρμογή και ανέφερε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα. «Ο πελάτης πρέπει να έχει βεβαίωση εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ ή βεβαίωση νόσησης», ανέφερε στο Mega.

Σχετικά με τους κλειστούς χώρους: «Έχουμε ανακοινώσει το πλαίσιο στο οποίο παραμένουμε. Σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από εκεί και πέρα, με την επόμενη φάση της πανδημίας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση θα αξιολογήσουμε το πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο».

Διευκρινίσεις

Επίσης μένει να διευκρινιστεί αν η είσοδό τους θα ισχύσει αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους ή θα πρέπει να περάσουν και εκεί 14 ημέρες προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος.

Πάντως το πιο πιθανό είναι να ισχύσει και εκεί το δεύτερο, όπως γίνεται και στις μετακινήσεις για τα νησιά.

Ακόμη ένα ερώτημα είναι το αν θα υπάρχει σύσταση διενέργειας self test στα παιδιά που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη.

Φαίνεται πως αυτή η τακτική είναι και η πιο προτιμητέα από όλες από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. 

Μέτρα και παιδιά

Ήδη άλλωστε η επιτροπή ζήτησε όσο παιδιά ταξιδεύουν προς τα νησιά ή θέλουν να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα στο γήπεδο να κάνουν self test. Οπότε είναι πολύ πιθανόν να ισχύσει το ίδιο και στην εστίαση, μιας και τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν κανονικά τον ιό, ωστόσο δεν το «περνάνε» σε βαριά μορφή.

Την επόμενη εβδομάδα πάντως ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών. 

Για το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού 15- 17 ετών ο κ. Πέτσας παρέπεμψε μεν στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν αλλά ανακοίνωσε ότι «οι παιδίατροι είναι κάποιοι που εμπιστεύεται η ελληνική κοινωνία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέσω αυτών θα κλείνονται τα ραντεβού. Υπενθύμισε στο ίδιο σημείο ότι «για να γράψεις το παιδί σου στο σχολείο πρέπει να παρουσιάζεις μια καρτέλα από εμβόλια».

in.gr