Αδυνάτισμα: Τρεις τεχνικές που βοηθούν να πείτε «αντίο» στα περιττά κιλά

Αν δοκιμάσατε τα πάντα για να χάσετε βάρος και απέτυχαν, έφτασε ο καιρός να δοκιμάσετε τις τεχνικές που αποτελούν τη νέα τάση στο αδυνάτισμα. Διαβάστε ποια απροσδόκητη μέθοδος δείχνει πώς να πείτε «αντίο» στα περιττά κιλά

Αν σας κούρασαν οι αποτυχημένες δίαιτες και οι μάταιες πολύωρες προπονήσεις, ίσως έφτασε η στιγμή για μια εναλλακτική λύση. Ο δρόμος για την απώλεια βάρους, ισχυρίζεται η Claire Madigan, Ανώτερη Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Loughborough, περνά μέσα από τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία ή, για την ακρίβεια, μέσα από τρεις τεχνικές που μετέρχεται η ψυχοθεραπευτική μέθοδος.

Σύμφωνα με τη Δρ Madigan, πρόκειται για την πλέον πρόσφατη εξέλιξη στο πεδίο του αδυνατίσματος, η οποία γνωρίζει σημαντική απήχηση ιδιαίτερα στους millenials μέσα από εφαρμογές όπως το Noom, εφαρμογή που αναπτύχθηκε από ομάδα συμπεριφοριστών ψυχολόγων και προτείνει τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία ως το κλειδί για το αδυνάτισμα.

Πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει ότι τεχνικές της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου που εστιάζει στην κατανόηση και ανάλυση των συμπεριφορών μας και των αιτιών πίσω από αυτές, μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Ουσιαστικά, κατανοώντας τι μας οδηγεί στην απόκτηση βάρους, όπως η εύκολη πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα, μπορούμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές προς όφελός μας. Αυτές είναι οι τρεις τεχνικές:

1. Στοχοθεσία

Ο καθορισμός ενός στόχου αποτελεί βασική οδηγία όλων σχεδόν των προγραμμάτων αδυνατίσματος. Πράγματι, έρευνα έχει συνδέσει τη στοχοθεσία με αλλαγές στη συμπεριφορά. Η πείρα ωστόσο έχει αποδείξει ότι ένας μόνο σκοπός όπως «θα γυμνάζομαι συχνότερα» ή «θα τρώω μόνο υγιεινά από αύριο» συνήθως αποτυγχάνει. Επομένως, χρειάζεται ένας συνδυασμός στόχων. Πόσοι και ποιοι όμως πρέπει να είναι αυτοί;

Η απάντηση είναι σύνθετη καθώς τα επιστημονικά δεδομένα δεν καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Σύμφωνα με μια μελέτη, η συχνότερη στοχοθεσία ταυτίστηκε με περισσότερες αλλαγές ενώ ως προς το τι πρέπει να αφορούν οι στόχοι, τα παλαιότερα ευρήματα που ήθελαν αυστηρούς και εξειδικευμένους σκοπούς καταρρίφθηκαν από νεότερα που συμπέραναν ότι δεν είναι ανάγκη κάποιος να ορίσει ότι θα τρέχει 10 λεπτά την ημέρα• τα οφέλη θα έρθουν κι αν ο στόχος αφορά γενικότερα αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

Στο ζήτημα του αδυνατίσματος, μία έρευνα έδειξε ότι οι μεγάλοι στόχοι (π.χ. 20 κιλά σε τρεις μήνες) οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με όσους αποσκοπούν στα λίγα, σχέση που επαναλήφθηκε και αναφορικά με τη σωματική άσκηση.

2. Καταγραφή σε ημερολόγιο

Μία ακόμη μέθοδος που συστήνεται σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, είναι η καταγραφή σε ημερολόγιο όσων τρώνε μέσα στη μέρα και του βάρους τους, ώστε να μπορούν να ελέγξουν τυχόν παρασπονδίες.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, όσο πιο συχνά ανεβαίνετε στη ζυγαριά και σημειώνετε το βάρος σας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιτυχία της προσπάθειάς σας, την οποία βοηθά εξίσου η καταγραφή της διατροφής αν και πρόκειται για πιο χρονοβόρα διαδικασία.

Τι μπορείτε να κάνετε; Προσπαθήστε να κρατήσετε σημειώσεις με τα τρόφιμα που καταναλώνατε όταν ξεκίνησε η απώλεια βάρους και μείνετε σε αυτή την πορεία. Αν ξεφύγετε από τον στόχο και η ζυγαριά δείξει δυσάρεστα νέα, συμβουλευτείτε το διατροφικό ημερολόγιο και εντοπίστε ποια ήταν τα λάθος τρόφιμα και ποια τα σωστά.

3. Κοινωνική υποστήριξη

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υποστήριξη και γνώμες φίλων, συγγενών ή και ειδικών από προγράμματα επίβλεψης σχετικά την πρόοδό σας. Θα πολλαπλασιάσει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο στόχο σας.

Αν αυτός ο στόχος μοιράζεται με κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας, τότε είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.

Ανακεφαλαίωση: Θέστε τον στόχο σας, καταγράψτε την πρόοδό σας και ζητήστε σε κάποιον από το κοντινό σας περιβάλλον να γίνει συμμέτοχος στην προσπάθεια. Και το αδυνάτισμα θα γίνει πραγματικότητα!

ygeiamou.gr