«Καίνε» τους καταναλωτές τα ακριβά καύσιμα ενόψει διακοπών

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο η τιμή της βενζίνης – Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια οι Κυκλάδες

OT.gr Newsroom

Την ανίουσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων.

Τα ακριβά καύσιμα δημιουργούν προβληματισμό, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών που οι μετακινήσεις των καταναλωτών είναι πυκνότερες και οι καταναλώσεις μεγαλύτερες.

Οι τιμές των καυσίμων είναι ήδη πολύ ψηλότερες σε αρκετές πιο απομακρυσμένες περιοχές ή στα νησιά, ξεπερνώντας ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο στις Κυκλάδες για την αμόλυβδη 100 οκτανίων λόγω αυξημένων μεταφορικών αλλά και αυξημένης κίνησης λόγω του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στην Αττική μπορούμε να βρούμε την βενζίνη στο 1,64 ευρώ/λίτρο, όποιος επισκεφτεί τις Κυκλάδες θα δυσκολευτεί να βρει τιμές χαμηλότερα από 1,90 ευρώ/λίτρο για την 95άρα βενζίνη. Οι Κυκλάδες είναι επίσης ο νομός με την υψηλότερη τιμή 100άρας βενζίνης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πάνω από 2 ευρώ/λίτρο.

Τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονται πιο μακριά από Αθήνα αλλά και από τις Κυκλάδες, η μέση τιμή της 95άρας διαμορφώνεται πιο χαμηλά στο 1,8 ευρώ/λίτρο, ενώ πολύ πιο φθηνά κοστολογείται η βενζίνη σε απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά της Ελλάδας όπως η Κέρκυρα (1,72 ευρώ/λίτρο), η Χίος (1,67 ευρώ/λίτρο) και η Λέσβος (1,76 ευρώ/λίτρο.). Στην Ευρυτανία, οι τιμές της απλής αμόλυβδης έχουν φτάσει τα 1,75 ευρώ.

Δείτε το δελτίο τιμών ανά νομό

Η μέση τιμή της αμόλυβδης των 100 οκτανίων σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τα 1,84 ευρώ το λίτρο, η super 1,7 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης 1,3 ευρώ το λίτρο.

Τα καύσιμα πιέζουν τον πληθωρισμό

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1% έναντι -1,6 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγω εξαιτίας ων αυξήσεων που σημειώθηκαν στις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων.

ot.gr