Κοντοζαμάνης: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης ανεμβολίαστων και υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών

Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών και των κυρώσεων που θα επιφέρει η μη συμμόρφωση των εργαζομένων με αυτόν.

«Δεν έχει τεθεί θέμα απόλυσης ανεμβολίαστων, έχει ξεκαθαριστεί το ερώτημα αυτό. Άλλο να υπάρχουν κυρώσεις πειθαρχικές ή άλλα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, γιατί πρέπει να προστατέψουμε και τον κόσμο που έρχεται σε επαφή με τον ανεμβολίαστο πληθυσμό», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει όριο στη διάρκεια αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους που εμπίπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «αυτά θα εξειδικευτούν».

Σε σχέση με τα πρόσφατα μέτρα που επιβλήθηκαν στο νησί της Μυκόνου, ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε πως εκεί: «έχουμε περιορισμό διασκέδασης και όχι lockdown και έχουμε πει ότι αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας σε κάθε περιοχή θα παρεμβαίνουμε και θα λαμβάνουμε μέτρα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και να γνωρίζουν οι πολίτες που πάνε στα νησιά ότι δεν μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους».

Παράλληλα επιβεβαίωσε την αύξηση που καταγράφεται στις νοσηλείες και σημείωσε πως «νοσούν μικρότερες ηλικίες, πάντως αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε πίεση στο σύστημα. Όμως, δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «σχεδιάζεις πάντα έχοντας στο μυαλό το χειρότερο σενάριο».

Δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών

Ο κ. Κοντοζαμάνης θεωρεί ότι δε θα ζήσουμε καταστάσεις του παρελθόντος γιατί ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο τονίζει ότι «πρέπει να εμβολιαστεί και ο τελευταίος συμπολίτης μας για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερο τώρα, λόγω της μετάλλαξης. Προχωράει ο εμβολιασμός, πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση. Έχουμε ξεπεράσει τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και επειδή έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων στη φαρέτρα μας, πρέπει ο καθένας να έρθει και να εμβολιαστεί».

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς σε παιδιά κάτω των 15 ετών, ο υφυπουργός Υγείας είπε πως έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας και για αυτές τις ηλικίες. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών δεν υφίσταται.

Αναφορικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες, ο κ. Κοντοζαμάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Έχουμε και το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής και ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Το θέμα είναι να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν».

Όσον αφορά την ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Κοντοζαμάνης, είπε πως είναι νωρίς ακόμα για να το δούμε.

«Αξιολογούνται όλα τα δεδομένα, η ΕΕ έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για αγορά εμβολίων για την επόμενη χρονιά και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό, όλα είναι θέμα αξιολόγησης των επιστημονικών δεδομένων. Πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών. Είναι θέμα ρυθμιστικό και αξιολόγησης των δεδομένων που έχουμε στην διάθεσή μας», κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.

in.gr