Ξενοδόχοι προς Θεοχάρη: Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία

Επιστολή ΠΟΞ σε Θεοχάρη για τα ξενοδοχεία καραντίνας

Επιστολή στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στην οποία αναφέρεται στις ελλείψεις σε διαθέσιμα δωμάτια στα ξενοδοχεία καραντίνας και ζητούν οι τουρίστες θετικοί στον ιό να απομονώνονται στους χώρους που έχουν μισθώσει.

Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές ξενοδόχων για ελλείψεις διαθέσιμων δωματίων στα ξενοδοχεία καραντίνας, η ΠΟΞ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον κ. Θεοχάρη επισημαίνοντας  ότι οι ελλείψεις οφείλονται στο γεγονός πως «κατά το σχετικό σχεδιασμό ο απαραίτητος αριθμός δωματίων υπολογίστηκε βάσει του συνολικού αριθμού κλινών των νόμιμα αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων».

Υπογραμμίζεται στην επιστολή ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας «χρησιμοποιείται στην πράξη από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κλπ χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης».

«Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία, ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Βρέθηκαν με τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον Covid-19, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν»,  τονίζει η ΠΟΞ.

Στη συνέχεια της επιστολής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει ότι, τα νόμιμα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν και δωμάτια απομόνωσης για πελάτες τους που βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 (για αυτό άλλωστε όταν επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες η παραίνεση από αυτές είναι να συνεχίσουν να φιλοξενούν απομονωμένους τους πελάτες τους), ωστόσο δεν έχουν όλα τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με δεδομένο πως η σωστή τήρηση της διαδικασίας απομόνωσης σε έναν χώρο με τόσο πολλούς διαμένοντες δεν είναι
εύκολη υπόθεση.

Αναφερόμενοι στους τουρίστες, οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι, «οι τουρίστες όμως που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 ασφαλώς και μπορούν και πρέπει να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Αυτό άλλωστε ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περνούν τη καραντίνα, σε περίπτωση που νοσήσουν από τον Covid-19, στην ιδιόκτητη ή μισθωμένη (όπως εν προκειμένω) κατοικία τους.

Προτείνουμε, λοιπόν, οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19, να
ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα».

ot.gr