Αιγαίο: Καταγράφονται τα ελαιόδεντρα για να διασωθούν

Σε πρώτη φάση έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί 400 ελαιόδεντρα στα νησιά της Δωδεκανήσου (κυρίως στη Ρόδο και στην Κω) και 49 στα νησιά των Κυκλάδων

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αποφάσισε να καταγράψει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε μία προσπάθεια να τα διασώσει και να τα αναδείξει, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού.

Όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) προχώρησε σε ενημέρωση της κοινής γνώμης και των φορέων προκειμένου να υποδείξουν αν γνωρίζουν πού υπάρχουν τέτοια ελαιόδεντρα.

Στη συνέχεια θα υπολογιστεί η ηλικία τους με επιστημονικές μεθόδους ώστε να σχεδιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προστατευτούν.

Σε πρώτη φάση έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί 400 ελαιόδεντρα στα νησιά της Δωδεκανήσου (κυρίως στη Ρόδο και στην Κω) και 49 στα νησιά των Κυκλάδων.

Τα ελαιόδεντρα αυτά, θα επισημανθούν από τους ειδικούς επιστήμονες, θα χρονολογηθούν και σε δεύτερη φάση θα αναδειχθούν, με ειδικές δράσεις και ενέργειες.

«Η περιφέρεια συγκεκριμένα θα αναλάβει την επισήμανση, την ανάδειξη και τη συντήρηση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που υπάρχουν στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Είναι μία πρωτοβουλία που παίρνει προκειμένου να διασωθούν και να γίνουν και επισκέψιμα αυτά τα δέντρα στα νησιά που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Η περιφέρεια προχώρησε ήδη σε ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες, οι δήμοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος ώστε να ξεκινήσει η επισήμανση και στη συνέχεια θα προβούμε σε ενέργειες ώστε να ταυτοποιηθεί η ηλικία των δέντρων και να παρθούν μέτρα προστασίας για να διατηρηθούν» δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Ζαννετίδης.

Όταν το πρώτο στάδιο ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το δεύτερο με την εξέταση των δέντρων από ειδικούς της διεύθυνσης, οι οποίοι θα εκτιμήσουν αν είναι όντως αιωνόβια, και θα ακολουθήσει η αποστολή δείγματος από κάθε ένα σε ειδικό εργαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για την ηλικία του ελαιοδέντρου. Μάλιστα η ηλικία μπορεί με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια.

Την απόφαση της περιφέρειας να προχωρήσει στην καταγραφή και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων την είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά την οποία είχε τονίσει ότι η εικόνα μίας αιωνόβιας ελιάς που είχε κοπεί τότε στη Ρόδο για να γίνει καυσόξυλα ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα ώστε να παρθεί αυτή η πρωτοβουλία.

«Είναι μία πρωτοβουλία της περιφέρειας γιατί μας συνέτριψε η εικόνα που αντικρίσαμε πριν από μερικές ημέρες με ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο να κόβεται για καυσόξυλα. Είναι πολιτισμός, είναι ιστορία και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα προστατέψουμε» είχε πει τότε.

Η ανακοίνωση της ΔΑΟΚ

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το οποίο έχει σταλεί εδώ και καιρό στα Επαρχεία, στους Δήμους, τις Κοινότητες και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει ως εξής:

«Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι, ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων στο Νότιο Αιγαίο.

Για τον σκοπό αυτό καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δράση, παρέχοντας στοιχεία για τα εν δυνάμει επιλέξιμα αιωνόβια ελαιόδεντρα που κατέχουν, προκειμένου η Περιφέρεια να προβεί καταρχάς στην καταγραφή τους και στην επιστημονική εξέταση της ηλικίας τους.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση μπορούν να καταθέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι ελαιοδέντρων, καθώς και οι Δήμοι και κάθε Δημόσιος Φορέας εφόσον σε περιοχές αρμοδιότητάς τους έχουν επισημανθεί σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο αιωνόβια ελαιόδεντρα.

Η παρούσα φάση των ενεργειών δεν εμπεριέχει καμία είδους δέσμευση για τους ενδιαφερομένους στις μετέπειτα διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αλλά αποτελεί μια αρχική διερεύνηση τόσο για τον αριθμό αιωνόβιων ελαιοδέντρων και των περιοχών όσο και για τους ενδιαφερομένους που επιθυμούν να ενταχθούν σε τέτοιου είδους δράσεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ot.gr