Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή και το φεγγάρι θα φέρουν πιο ακραία καιρικά φαινόμενα

Πέρα από την κλιματική αλλαγή που ενισχύει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, η επίδραση του σεληνιακού κύκλου στις παλίρροιες σε συνδυασμό με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας δημιουργούν επιπλέον ανησυχίες

Οι φονικές πλημμύρες που έχουν πλήξει τη δυτική Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, είχαν δεκαετίες να παρατηρηθούν και οι μετεωρόλογοι πλέον προειδοποιούν ότι θα έχουμε πιο συχνά στο μέλλον τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Οι ακραίες βροχοπτώσεις θα γίνουν πιο συχνές σε έναν θερμότερο κόσμο», τονίζει ο Andreas Fink από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Έρευνας του Κλίματος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης. Η αιτία είναι  ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αλλαγή της ατμόσφαιρας, δήλωσε ο Δρ. Sebastian Sippel από το Ινστιτούτο Επιστήμης της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος στη Ζυρίχη στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle : «Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου, η ατμόσφαιρα μπορεί να απορροφήσει περίπου 7 % περισσότερη υγρασία. […] Η επιπλέον υγρασία που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε υψηλότερες ποσότητες βροχοπτώσεων μακροπρόθεσμα.»

Η κλιματική αλλαγή φταίει

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή, που προήλθε από την ανθρώπινη δραστηριότητα, θερμαίνει την ατμόσφαιρα. Ερωτηθείς για τις τρέχουσες πλημμύρες στη Γερμανία, ο Δρ Carl Friedrich Schleussner από το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο δήλωσε : «Το 2021, δεν τίθεται πλέον ζήτημα αν η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο αλλά ποιό είναι το μερίδιο ευθύνης της.»

Υπάρχει μια συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων για τις θερμοδυναμικές διεργασίες, την ολοένα και πιο ζεστή ατμόσφαιρα και την αυξημένη ικανότητά της για υγρασία. Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που πιστεύουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες ότι συμβάλλει πιθανώς σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα και το πρόσφατο κύμα θερμότητας στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί οριστικά.

Αφορά τα ρεύματα αέρα, τα οποία διασφαλίζουν ότι οι περιοχές υψηλής πίεσης και χαμηλής πίεσης στα εύκρατα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης τείνουν να κινούνται γρήγορα. Οι ερευνητές του κλίματος, όπως ο Andreas Fink, πιστεύουν ότι το ρεύμα πτήσης, ένας δυτικός άνεμος που φυσά σε ύψος περίπου εννέα χιλιομέτρων γύρω από τον Βόρειο Πόλο, έχει χάσει τη δυναμική του τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας κύματα σε μια σταθερή ροή αέρα. «Αυτά τα κύματα στη συνέχεια παραμένουν στη θέση τους και μπορούν, ανάλογα με το πού βρίσκονται, να προκαλέσουν ακραία κύματα θερμότητας όπως αυτά που έχουμε δει στη Βόρεια Αμερική ή να προκαλέσουν πλημμύρες», είπε ο Fink εξηγώντας ότι οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την πρόσφατη καταιγίδα Bernd ήταν οι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι κυκλώνες και οι αντίκυκλοι δεν ωθούσαν τόσο έντονα και αυτό σημαίνει ότι μια καταιγίδα μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα μόνο μέρος.

Το  φεγγάρι 

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι οι παλίρροιες αναμένεται να είναι υψηλότερες και χαμηλότερες από το συνηθισμένο την επόμενη δεκαετία λόγω μιας παρατυπίας της τροχιάς της Σελήνης. Αν και αυτό συμβαίνει κάθε 18 χρόνια, μέχρι το 2030 η στάθμη της θάλασσας μπορεί να έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να είναι καταστροφική.

Στον ιστότοπό της η NASA  εξηγεί: «Στο μισό του κύκλου 18,6 ετών της Σελήνης, οι κανονικές καθημερινές παλίρροιες της Γης καταστέλλονται: Οι υψηλές παλίρροιες είναι χαμηλότερες από τις κανονικές και οι χαμηλές παλίρροιες είναι υψηλότερες από τις κανονικές. Στο άλλο μισό του κύκλου, οι παλίρροιες ενισχύονται: Οι υψηλές παλίρροιες γίνονται υψηλότερες και οι χαμηλές παλίρροιες γίνονται χαμηλότερες. Η παγκόσμια άνοδος της στάθμης της θάλασσας ωθεί τις υψηλές παλίρροιες σε μία μόνο κατεύθυνση – υψηλότερη. Έτσι, το ήμισυ του -18,6 ετών – σεληνιακού κύκλου αντισταθμίζει την επίδραση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στις υψηλές παλίρροιες, και το άλλο μισό αυξάνει το αποτέλεσμα. »

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι στο μέλλον θα έχουμε μακροχρόνιες πλημμύρες με καταστροφικές συνέπειες. Σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Πηγή: Deutche Welle

ot.gr