ΕΝΦΙΑ 2021: Εκκαθαριστικά τριών ταχυτήτων για 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Για τους περισσότερους φορολογούμενους ο φόρος θα είναι ακριβώς ο ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν το 2020, για περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα είναι «κουρεμένος» κατά 50% ή 100%. Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Μαρία Βουργάνα

Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές αξίες (σ.σ. αυτές που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους) τους ίδιους συντελεστές και τις ίδιες εκπτώσεις. Ωστόσο, ο φετινός φόρος ακινήτων θα είναι διαφορετικός για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ που θα «χτυπήσουν την πόρτα» των φορολογούμενων στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα είναι τριών ταχυτήτων. Πολλοί θα δουν το «λογαριασμό» για τα ακίνητά τους να έχει «φουσκώσει» σε σχέση με πέρυσι, οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2020 ενώ δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα δουν για πρώτη φορά το φόρο που θα καλούνται να πληρώσουν να είναι «κουρεμένος» κατά 50% ή ακόμη και κατά 100%.

Εκκαθαριστικά τριών ταχυτήτων

Πιο συγκεκριμένα τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι:

1. «Κουρεμένα» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται το 2020 καθώς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ή κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά στις επιχειρήσεις τους ή εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Η πανδημία και το lockdown προσγείωσαν τα εισοδήματα πολλών ιδιοκτητών ακινήτων κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος μισό φόρο για τα ακίνητά τους ή και να απαλλαγούν πλήρως με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος το 50% του ΕΝΦΙΑ ενώ για περισσότερους από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός.

2. «Φουσκωμένα» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2020:

– Απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.

– Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9.

– Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Οσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

3. Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν το 2020 θα κληθούν να καταβάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Επίσης πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Εκπτώσεις 10% – 30%

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) θα διαπιστώσουν ότι και φέτος ισχύουν οι μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:

– 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.

– 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.

– 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.

– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.

– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα «τρέξει» αμέσως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι θα δουν τα εκκαθαριστικά του φετινού φόρου στον λογαριασμό τους στο Taxisnet στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τη τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

ot.gr