Ελληνική Μυθολογία: Από που προήλθε το όνομα της Ιταλίας;

Ελληνική Μυθολογία. Από που προήλθε το όνομα της Ιταλίας;

Αφού ο Ηρακλής άρπαξε τα βόδια του Γηριόνη, επιστρέφοντας μέσω Γαλατίας και Ουμβρίας προχώρησε στα νότια για να πάει στο Ρήγιο της Καλαβρίας (Regio Calabria).

Στα σύνορα του Ρήγιου και των Επιζεφυρίων Λοκρών (Locri) ξάπλωσε να κοιμηθεί γιατί ήταν πολύ κουρασμένος. Όμως τα τζιτζίκια τραγουδούσαν ασταμάτητα και δεν τον άφηναν να κοιμηθεί. Γι’ αυτό παρακάλεσε τους θεούς να τους κόψουν τη λαλιά.

Οι θεοί αμέσως ικανοποίησαν την επιθυμία του Ηρακλή και έτσι τα τζιτζίκια από την πλευρά του Ρήγιου δεν ακούστηκαν ποτέ πια, ενώ από την πλευρά των Λοκρών τραγουδούσαν με όλη τους τη δύναμη.

Όταν έφτασε ο Ηρακλής στο Ρήγιο ένας ταύρος του έφυγε και πέρασε κολυμπώντας απέναντι στη Σικελία. Προχώρησε και έφτασε στην πεδιάδα του Έρυκα (Erice), που ήταν γιος του Ποσειδώνα.

Οι ντόπιοι που τον βρήκαν ονόμαζαν τον ταύρο “ιταλό” και έτσι πήρε το όνομα η περιοχή. Πράγματι, στην αρχαία γλώσσα των ντόπιων Αυσόνων και Σαμνιτών, víteliú σήμαινε “γη του μοσχαριού”, Λατινικά vitulus (μασχάρι). Στα Ελληνικά μέσω απώλειας του διγάμματος (fiταλος).

Πηγή: ellaniapili

arxaia-ellinika.blogspot.com