Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία με έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμούς

Νέα προγράμματα ψυχικής υγείας το Φθινόπωρο μέσω Ε.Ε. και ΠΟΥ – Διακήρυξη της Αθήνας υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Π.Ο.Υ. Ευρώπης για την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία – Διεθνές Συνέδριο ψυχικής υγείας οργανώνουν στην Αθήνα το υπουργείο Υγείας και ο Π.Ο.Υ. Ευρώπης

Έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο με ασφάλεια, έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

«Η εμπιστοσύνη είναι η σημαντικότερη συνιστώσα για να ενισχύσουμε την εμβολιαστική κάλυψη», σημείωσε, γιατί » η αόρατη φύση του άγνωστου είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη απειλή, μια μείζονα απειλή στη συλλογική δράση».

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που οργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας και το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ Ευρώπης για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως  «όλες οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να φωτίσουν τον κόσμο ψυχικής υγείας που παραμένει σκοτεινός» και προς την κατεύθυνση αυτή, συνυπέγραψε την Διακήρυξη των Αθηνών για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, με τον διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης, δρ Χανς Κλούκγε.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απειλή της ψυχικής υγείας προϋπήρχε της πανδημίας, αναδείχθηκε όμως από αυτήν. Γι΄ αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», η χώρα έχει κατανείμει σημαντικούς πόρους στη δράση για την ψυχική υγεία.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κοντά στο Γολγοθά της πανδημίας υπάρχει ο πόνος των συγγενών, τα lockdown, η απομόνωση, η οικονομική ανασφάλεια, η οικογενειακή βία που αυξήθηκε, ενώ τα προστατευτικά μέτρα λειτούργησαν ως ασπίδα αλλά και ως ε μπόδιο για την ελευθερία των νέων. Το σπίτι μας μπορεί να είναι καταφύγιο, αλλά και φυλακή, υπάρχει φόβος, κακοποίηση, εξάρτηση, όλα χαρακτηριστικά της πανδημίας.

Γι΄ αυτό, απαιτείται δράση και θεραπεία.

Το πρώτο βήμα,  είναι να συζητάμε περισσότερο και πιο ανοικτά για το στίγμα που συνοδεύει την ψυχική υγεία.

Από την έναρξη της πανδημίας, στη χώρα μας, νέες μονάδες ιδρύθηκαν, δημιουργήθηκε πανελλαδική γραμμή τηλεψυχιατρικής, στο Καστελόριζο ξεκίνησε πιλοτικό project που θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Προβλέπονται ακόμη προγράμματα για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των εθισμών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο νοσηλευτών, ψυχολόγων και λοιπών επαγγελματιών ψυχικής υγείας που άοκνα υποστήριξαν όσους ασθένησαν και τις οικογένειές τους, σε συνεργασία με 24 ΜΚΟ, σημειώνοντας πως στο δημόσιο σύστημα υγείας καμία πρωτοβάθμια μονάδα υγείας δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Και πως η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί παρά  να είναι οριζόντια.

Ο Π.Ο.Υ. Ευρώπης

«Κάθε νόσος ξεκινά από την ψυχή», είπε από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης δρ Χάνς Χένρι Κλούγκε, αναφερόμενος στον Ιπποκράτη και την εισαγωγή της ολιστικής προσέγγισης της υγείας ανάμεσα σώμα και ψυχή. Σημείωσε πως στη βάση αυτής της δήλωσης του Ιπποκράτη, υιοθετήθηκε το 1948 από ΠΟΥ ο ορισμός της υγείας του Οργανισμού ότι η υγεία είναι η κατάσταση πλήρους σωματικής ψυχικής ευεξίας και όχι η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

Αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως έχουν καταγραφεί πάνω από 1,2 εκατ. θάνατοι στην  ευρωπαϊκή περιφέρεια, είδαμε επιχειρήσεις να κλείνουν, η πανδημία μας κλόνισε όλους και ψυχικά και σωματικά.

Επιβάλλεται να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, αλλά και για καταστροφές που θα έρθουν στο μέλλον και  θα μας αλλάξουν βαθειά και ριζικά.

Κύρια προτεραιότητα του ΠΟΥ για τα 53 κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι η δράση, καθώς η ψυχική υγεία συντελεί στην επιδείνωση της υγείας.

Ο κ. Κλούγκε αναφέρθηκε στην ταχεία αξιολόγηση του τομέα ψυχικής υγείας της χώρας μας από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΟΥ, με στόχο την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Στις προτεραιότητες του Οργανισμού για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη είναι η εξάλειψη του στίγματος, ο κατακερματισμός των υπηρεσιών και η ανεπάρκεια των πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, και μέσω του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για την ψυχική υγεία από τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε την ευκαιρία για προσβάσιμες δομές με βάση την κοινότητα και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας στο σύστημα υγείας, με τη σύσταση του πρώτου γραφείου για την ποιότητα φροντίδας και ασφάλειας των ασθενών.

Ο κ. Κλούγκε υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, και ειδικά για την ψυχική υγεία είπε πως εκτός από θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη, αλλά και στην καθολική κάλυψη υγείας. Η Διακήρυξη της Αθήνας,  θα σημάνει επενδύσεις σε οικονομικά προσιτές και βιώσιμες δομές ψυχικής υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε πως η πανδημία είναι «τεράστια πρόκληση που παραλλάσσεται στη διάρκεια του χρόνου. Ξεκινώντας από την ανάγκη για γάντια, μάσκες, εμβόλια, το άνοιγμα της οικονομίας, τα ταξίδια. Ταυτόχρονα όμως, υπήρχαν επιπτώσεις στα παιδιά, τις γυναίκες, τις  ευάλωτες ομάδες, παρουσιάστηκαν οικονομικές δυσκολίες, ανησυχία, φόβος, απομόνωση, υπήρξαν πολλές συνέπειες σε ασθενείς με άνοια με μεγαλύτερη επιδείνωση και αυξημένη θνητότητα.

Η πανδημία είχε επίπτωση και στα συστήματα υγείας, καθώς έκλεισαν μονάδες και η στήριξη στους ψυχικά ασθενείς διαταράχτηκε ενώ η διαδικτυακή αρωγή ήταν ανεπαρκής.

Πρόκειται για κρίση οικονομικών και υγείας, ταυτόχρονη».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. χρηματοδοτεί με 6,6 εκατ. ευρώ προγράμματα για αποτροπή της κατάθλιψης και αυτοκτονίας, σε 26 χώρες – μέλη από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, έχει καταθέσει προτάσεις για προαγωγή της ψυχικής υγείας από τον περασμένο Ιούλιο.

Προβλέπονται καινούρια προγράμματα της Επιτροπής, ύψους 20 εκ. ευρώ από το Φθινόπωρο.

Ο υπουργός Υγείας

Χαιρετίζοντας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 9,15 εκατ. δόσεις εμβολίων, που έχουν καλύψει το 53% του πληθυσμού και έκανε έκκληση στους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και το λοιπό προσωπικό των σχολείων να εμβολιαστεί προκειμένου να κρατηθούν τα σχολεία ανοικτά.

Αναφέρθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «χρυσό παράδειγμα» και τόνισε ότι η αγαστή συνεργασία με τον ΠΟΥ και την Ε.Ε. απέδωσε καρπούς. Και τώρα το μείζον ζήτημα είναι η ποιότητα της φροντίδας και η ασφάλεια των ασθενών που θα συζητηθεί.

in.gr