Στην Καλιφόρνια επενδυτές βομβαρδίζουν με προσφορές καλλιεργητές για να αγοράσουν τη γη τους. Ενδιαφέρονται κυρίως για το νερό
To νερό στο αγρόκτημα του Μας Μασουμότο στην Καλιφόρνια ρέει ακόμα. Τα τελευταία 25 χρόνια ωστόσο ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει κατά 10 μέτρα.
Επειδή όμως τα αποθέματα νερού δεν αρκούν ο αμερικανός αγρότης σταμάτησε αναγκαστικά να καλλιεργεί το 25% των καλλιεργήσιμων εκτάσεών του.
«Φύτεψα αυτόν τον αμπελώνα με τον πατέρα μου», λέει ο Μας Μασουμότο. «Είναι λυπηρό να τον βλέπω τώρα. Ετσι θα είναι η ζωή εδώ χωρίς νερό», προσθέτει.
Το αγρόκτημα του Μας Μασουμότο βρίσκεται στην Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνιας, τον οπωρώνα των ΗΠΑ. Το 80% όλων των φρούτων που πωλούνται στις ΗΠΑ προέρχονται από αυτήν την περιοχή.
Οπως όμως και σε όλες τις δυτικές πολιτείες έτσι και στην Κεντρική Κοιλάδα επικρατεί η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 20 ετών. Το νερό γίνεται ολοένα πιο πολύτιμο αγαθό.
Με μοναδικό κίνητρο το κέρδος
Κάθε μέρα ο αμερικανός αγρότης λαμβάνει ταχυδρομικά προσφορές από επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν τη γη του:
«Με βομβαρδίζουν με προσφορές. Δίνουν 42.000 δολάρια για κάθε τέσσερα στρέμματα. Οταν ο πατέρας μου αγόρασε το αγρόκτημα πλήρωσε λιγότερα από 5.000 δολάρια για μια τέτοια έκταση. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το νερό. Οι επενδυτές δεν είναι ντόπιοι. Θέλουν να διασφαλίσουν δικαιώματα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων του αγροκτήματος».
Στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ επενδυτές αγοράζουν το τελευταίο διάστημα συστηματικά εκτάσεις για καλλιέργεια. Παράλληλα ωστόσο αποκτούν πρόσβαση στο νερό, το οποίο θα μπορούσαν να πωλούν στις γύρω αναπτυσσόμενες πόλεις.
«Θέλουν να εξορύξουν νερό όπως κάνουν με το πετρέλαιο. Ενδιαφέρονται μόνο να πουλήσουν το νερό», τονίζει ο Μας Μασουμότο: «Δεν βλέπουν την ξηρασία και τα φυτά που πεθαίνουν, βλέπουν μόνο το κέρδος».
Θα είναι πολύ αργά
Ο αμερικανός αγρότης ελπίζει ότι οι κυβερνώντες θα θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες έτσι ώστε να σταματήσει το εμπόριο νερού.
Ανησυχεί ωστόσο ότι όταν η κυβέρνηση αντιδράσει θα είναι πλέον πολύ αργά για τους υδάτινους πόρους στην Καλιφόρνια.
Πηγή: Deutche Welle
ot.gr