Μακρά Covid: Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για επιδημία αναπηρίας

«Πολλοί Αμερικανοί που φαινομενικά αναρρώνουν από τον ιό αντιμετωπίζουν επίμονα προβλήματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, σύγχυση, χρόνιο πόνο ή κόπωση»

O Λευκός Οίκος λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς με μακροπρόθεσμα συμπτώματα Covid-19 δεν θα πέσουν θύματα διακρίσεων στα συστήματα υγείας και γενικά στην κοινωνία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Πολλοί Αμερικανοί που φαινομενικά αναρρώνουν από τον ιό αντιμετωπίζουν επίμονα προβλήματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, σύγχυση, χρόνιο πόνο ή κόπωση» επισήμανε. «Οι παθήσεις αυτές μπορεί ενίοτε να φτάνουν το επίπεδο της αναπηρίας».

Για τον λόγο αυτό, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς της λεγόμενης μακράς Covid θα απολαμβάνουν την ίδια προστασία που ισχύει σήμερα για τα άτομα με αναπηρία.

Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς του κοροναϊού συνεχίζει να υποφέρει από συμπτώματα 4 μήνες μετά την οξεία λοίμωη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο χρόνο, έδειχνε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Φεβρουάριο.

Άλλες μελέτες ανεβάζουν ακόμα ψηλότερα την αναλογία, από το ένα τρίτο έως το ένα δεύτερο των ασθενών του κοροναϊού.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο θέμα μιλώντας στον Ροδώνα του Λευκού Οίκου για την επέτειο των 31 ετών από την ψήφιση του νόμου για τα άτομα με αναπηρίες (Americans with Disabilities Act), o οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος ασθενών στα μέσα μεταφοράς, την απασχόληση, τη διαμονή και τη ζωή στην κοινότητα.

Η νέα προσπάθεια θα εξασφαλίσει ότι οι ασθενείς της μακράς Covid «θα έχουν πρόσβαση στους πόρους που προβλέπει ο νόμος για τις αναπηρίες» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

in.gr