Τσιάρας: Θέλουμε να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» – Οι άξονες των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα

Οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα και μετά τις 23 Αυγούστου θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Για τους τέσσερις άξονες των αλλαγών που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα και μετά τις 23 Αυγούστου θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, ανέφερε μιλώντας τον ΣΚΑΪ.

Οι άξονες των αλλαγών σύμφωνα με τον Τσιάρα είναι οι εξής:

-Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα
-Αλλάζουν οι διατάξεις για την υπό όρους απόλυση και δεν είναι τόσο ελαστικοί
-Αυξάνεται το πλαίσιο των ποινών για ορισμένα αδικήματα
-Δίνεται η δυνατότητα για εξέταση αδικημάτων κατά προτεραιότητα μετά από εισήγηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αύξηση χρόνου παραγραφής για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην αύξηση του χρόνου παραγραφής για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, για την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο δουλειάς που θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και θα τιμωρείται μόνο με φυλάκιση, αλλά και στο ότι σταματούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για έκτιση μέρος της ποινής με βραχιολάκι σε καταδικασμένους για ειδεχθή εγκλήματα.

«Θέλουμε να κλείσουμε όλα τα παράθυρα. Υπήρξαν πολλές ατέλειες και δυστυχώς -λυπάμαι που το λέω, υπήρχαν πολλά μείζονος σημασίας ποινικά αδικήματα τα οποία είχαν υποβαθμιστεί με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2019», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Γιατί γίνονται τώρα οι αλλαγές

Πρόσθεσε ότι οι πρώτες αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα αφορούσαν συγκεκριμένα ζητήματα που είχαν δημιουργήσει προβλήματα και αφορούσαν υποθέσεις δημοκρατίας αλλά και το ότι η Ελλάδα είχε εκτεθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο γιατί είχε πλημμεληματοποιηθεί η ενεργητική δωροδοκία.

Οι αλλαγές που γίνονται τώρα, πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας δεν γίνονται εν θερμώ, ούτε υπό το βάρος πρόσφατων περιστατικών που απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά τα προβλήματα είχαν εντοπιστεί εγκαίρως και συστάθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των αλλαγών.

in.gr