Μητσοτάκης: Κινητές μονάδες για μαζικό εμβολιασμό στα ξενοδοχεία – Συνέπειες για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Στην Κρήτη εφαρμόστηκε το μέτρο των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, με πολύ θετικά αποτελέσματα δίνοντας «το έναυσμα να τους επεκτείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό για τον αγώνα που δίνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έναυσμα

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη. Δεν χωρούν ούτε ψεύτικοι διχασμοί, ούτε κομματικές παρωπίδες. Κάνουμε μαζί μία προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στου χώρους του ΠΑΓΝΗ, συνομίλησε με ασθενείς, ενημερώθηκε στον προθάλαμο της νέας ΜΕΘ για τη λειτουργία της και στη συνέχεια είχε σύσκεψη με επιτελικά στελέχη του νοσοκομείου και της ευρύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας της Κρήτης στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Στην Κρήτη εφαρμόστηκε το μέτρο των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, με πολύ θετικά αποτελέσματα δίνοντας «το έναυσμα να τους επεκτείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε τα εξής:

Ξενοδοχεία και μεγάλοι χώροι φιλοξενίας

«Σε συνεννόηση με το Υπουργείο μπορούμε να ξεκινήσουμε και εδώ από την Κρήτη να στέλνουμε κινητές μονάδες και σε μεγάλα ξενοδοχεία. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον να μπορούν να πηγαίνουν οι μονάδες, να εμβολιάζουν μαζικά εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους φιλοξενίας, έτσι ώστε να γλιτώνουν και οι εργαζόμενοι τον μπελά και την ταλαιπωρία να πηγαίνουν οι ίδιοι -ενδεχομένως να μην ταιριάζει και με τους ρυθμούς δουλειάς τους. Να δοκιμάσουμε και αυτό ώστε να πείσουμε και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα».

Θα καταφέρουμε να ελέγξουμε το τέταρτο κύμα

«Θα τα καταφέρουμε και εδώ στην Κρήτη, να ελέγξουμε αυτό το τέταρτο κύμα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι καταγράφονται σημαντικές τάσεις σταθεροποίησης.

Μιλώντας ευρύτερα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ανέφερε ότι «σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 110.000 τεστ» και ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που κάνουν τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη τα οποία, όπως ανέφερε, «είναι εξαιρετικά σημαντικά».

«Και μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει. Η οικονομία και η κοινωνία θα εξακολουθεί να δουλεύει, θα πρέπει να τηρούμε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας και θα είμαστε αυστηροί σε αυτά τα λίγα τα οποία ζητάμε» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Εξορθολογισμός του υγειονομικού χάρτη

«Καθώς βγαίνουμε πια από την πανδημία, το ΕΣΥ έχει κληρονομιά ουσιαστικά το διπλάσιο αριθμό εντατικών σε σχέση με αυτές που είχε πριν» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σήμερα οι ασθενείς οι οποίοι διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των δηλώσεων για τον εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη.

«Όταν μιλάμε για έναν εξορθολογισμένο υγειονομικό χάρτη της χώρας αυτό ακριβώς εννοούμε: Ποιος κάνει τι και που. Αν χρειαζόμαστε νοσοκομεία τα οποία κάνουν τα ίδια πράγματα σε μια πολύ κοντινή απόσταση ή αν πρέπει να κάνουμε μια διαφοροποίηση, να δούμε ζητήματα όπως που βάζουμε την ημερήσια νοσηλεία, που βάζουμε το τεχνητό νεφρό, παραδείγματος χάρη» δήλωσε χαρακτηριστικά.\ 

Στήριξη

Στο ΠΑΓΝΗ, όπως και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Νοσοκομείο Χανίων, δημιουργήθηκαν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ μέσω της Δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Επίσης, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι το πρώτο νοσοκομείο στο οποίο τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών, ενώ η δωρεά από το Ίδρυμα του απεικονιστικού PET-CT έχει ως στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Κατά τη σύσκεψη, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Καθηγητής Νικόλαος Τζανάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεθοδολογία και στον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί η επιστημονική ομάδα της οποίας προΐσταται, ευχαριστώντας για την υποστήριξη που αυτή η ομάδα απολαμβάνει.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου, Γεώργιος Χαλκιαδάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό επίτευγμα της αύξησης των ΜΕΘ του νοσοκομείου και στην επικείμενη εγκατάσταση του PET-CT για τους ογκολογικούς ασθενείς η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στη συνέχεια, η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Μπουρμπουδάκη, στάθηκε στην ενίσχυση των νοσοκομείων με νέο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό αλλά και στη λειτουργία των κινητών μονάδων εμβολιασμού που ξεκίνησε από την Κρήτη.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε την ενίσχυση της Κρήτης με την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και στην προμήθεια νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που ήδη προχωράει.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ζήτησε να συνεχιστεί η κεντρική στήριξη και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η Κρήτη να έχει μια ολοένα και πιο σύγχρονη δημόσια υγεία την επόμενη δεκαετία, στο επίπεδο της Ευρώπης, με δεδομένο και το μεγάλο αριθμό τουριστών που προσελκύει από όλο τον κόσμο.

Στη σύσκεψη, μαζί με τα υγειονομικά στελέχη της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Χαλκιαδάκης, ο Διοικητής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κωνσταντίνος Τερζάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης.

Συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. 

Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Κύριε Περιφερειάρχα, κυρία Διευθύντρια, κύριε Διοικητικά, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Γενικοί Γραμματείας, πάνω απ’ όλα όμως κύριοι καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το κλίμα ενότητας και ομόνοιας το οποίο διακρίνω ότι επικρατεί στην Κρήτη όλους αυτούς τους μήνες που δίνουμε τη μεγάλη μάχη με την πανδημία.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη. Δεν χωρούν ούτε ψεύτικοι διχασμοί, ούτε κομματικές παρωπίδες. Κάνουμε μαζί μία προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε.

Και μέχρι στιγμής, θέλω να το πω αυτό, βγαίνουμε νικητές από αυτή τη μάχη, με απώλειες αλλά νικητές. Αλλά για να μπορέσουμε να κόψουμε το νήμα της κούρσας αυτής, έχοντας σώσει όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές αυτό είναι εφικτό, πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας στο μέτωπο των εμβολιασμών.

Και αυτό είναι το κύριο μήνυμα το οποίο θέλω να μεταφέρω πρωτίστως στους συντοπίτες μου με τη σημερινή μου επίσκεψη στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο.

Γνωρίζετε -και δεν έχουμε λόγο να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ότι στην Κρήτη ακόμα -το είπε και ο κύριος καθηγητής- υπολειπόμαστε ελαφρώς των ποσοστών της υπόλοιπης Ελλάδος, παρότι έχει γίνει μία συστηματική προσπάθεια τον τελευταίο μήνα και βλέπω αυξημένη προσέλευση και στα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και στις κινητές μονάδες που πρέπει να πω ότι έχουν κάνει μία εξαιρετική δουλειά πηγαίνοντας χωριό–χωριό και κινητοποιώντας με αυτό τον τρόπο τοπικές κοινωνίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Πρέπει, όμως, να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Και βέβαια δεν θεωρώ ότι μετά από 17 μήνες μάχης με τον κορονοϊό υπάρχει σήμερα έλλειμμα ενημέρωσης. Όλοι πια γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι οι τραγικές συνέπειες εάν αρρωστήσει κάποιος. Και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μόνη ουσιαστική προστασία του εαυτού μας και της οικογένειά μας απέναντι στο ενδεχόμενο βαριάς ασθένειας είναι ο εμβολιασμός. 

Και θέλω πρώτα και πάνω απ’ όλα να εξάρω το έργο των γιατρών μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και να τους ζητήσω, να σας ζητήσω -το κάνετε ήδη αλλά έχει αξία να το κάνετε ακόμα πιο έντονα- να μεταφέρετε στην κοινή γνώμη μέσα από τον δημόσιο λόγο σας -αλλά και να το κάνουν αυτό και όλοι οι υπόλοιποι ιατροί οι οποίοι περιθάλπουν ασθενείς- την πραγματικότητα, έτσι όπως τη βιώνετε τους τελευταίους μήνες.

Ποιοι είναι οι ασθενείς οι οποίοι σήμερα νοσηλεύονται; Ποιοι είναι οι ασθενείς οι οποίοι διασωληνώνονται; Ποιοι είναι δυστυχώς και σήμερα οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους; Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας. Είναι συμπολίτες μας, δηλαδή, που αν είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έφταναν σε αυτή την κατάσταση.

Και βέβαια πρέπει να το πούμε -και νομίζω το γνωρίζουμε- ο εμβολιασμός δεν προστατεύει απόλυτα κάποιον από το να μη νοσήσει. Εάν είσαι όμως εμβολιασμένος υπάρχουν απειροελάχιστες πιθανότητες να νοσήσεις βαριά. Να διασωληνωθείς ή ενδεχομένως να χάσεις τη ζωή σου. Αυτό είναι κάτι πια το οποίο το γνωρίζουμε πέρα και πάνω από κάθε επιστημονική αμφιβολία.

Και επειδή καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν είναι ιδεολογικά αντιεμβολιαστές, υπάρχουν και λίγοι τέτοιοι -δύσκολα νομίζω ότι θα μπορέσουμε να τους πείσουμε να κάνουν το επόμενο βήμα- υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι φοβούνται, διστάζουν, ενδεχομένως να πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός αφορά κάποιους άλλους και όχι τους ίδιους, τους ζητώ, σας ζητώ πρώτα να τους μιλήσετε, να τους πείσετε μέσα από τα προσωπικά σας βιώματα, τις προσωπικές σας ιστορίες.

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιο ισχυρή παρότρυνση σε κάποιον να εμβολιαστεί από το να μεταφέρετε εσείς τις ιστορίες μέσα από το νοσοκομείο, μέσα από τις εντατικές, μέσα από τους θαλάμους νοσηλείας.

Εμείς έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας. Έχουμε πια εδώ και πολύ καιρό εμβόλια διαθέσιμα για όλους. Με όποιο εμβόλιο θέλει κανείς, μπορεί αύριο να πάει να εμβολιαστεί.

Και βέβαια χαίρομαι διότι εδώ η υγειονομική Περιφέρεια έχει πρωτοστατήσει στους κινητούς εμβολιασμούς και μας δώσατε το έναυσμα να τους επεκτείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δουλεύει καλά αυτή η πρακτική.

Και, μάλιστα, σε συνεννόηση με το Υπουργείο μπορούμε να ξεκινήσουμε και εδώ από την Κρήτη να στέλνουμε κινητές μονάδες και σε μεγάλα ξενοδοχεία εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον να μπορούν να πηγαίνουν οι μονάδες να εμβολιάζουν μαζικά εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους φιλοξενίας, έτσι ώστε να γλιτώνουν και οι εργαζόμενοι τον μπελά και την ταλαιπωρία να πηγαίνουν οι ίδιοι, ενδεχομένως να μην ταιριάζει και με τους ρυθμούς δουλειάς τους. Να δοκιμάσουμε και αυτό ώστε να πείσουμε και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα. 

Έχει δίκιο ο κ. Τζανάκης όταν λέει ότι σήμερα το τέταρτο κύμα είναι ένα τέταρτο κύμα ανεμβολίαστων ουσιαστικά.Είναι μια πανδημία ανεμβολίαστων πια και ότι πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην οικονομική και κοινωνική ζωή και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Όμως τώρα έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας. Και μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει. Η οικονομία και η κοινωνία θα εξακολουθεί να δουλεύει, θα πρέπει να τηρούμε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας και θα είμαστε αυστηροί σε αυτά τα λίγα τα οποία ζητάμε.

Και μια παρότρυνση στους συντοπίτες μου τους Χανιώτες: προσέξτε λίγο παραπάνω παρακαλώ στα λίγα τα οποία σας ζητούμε να κάνετε σχετικά με το να φοράμε τη μάσκα μας, να αποφεύγουμε την έντονη διασκέδαση. Ουσιαστικά η οικονομία και η κοινωνία είναι ανοιχτή, λίγα πράγματα ζητούμε να κάνουμε. Αυτά τα λίγα, όμως, να τα κάνουμε για να αποφεύγουμε καταστάσεις που βιώσαμε σε άλλα νησιά.

Θα τα καταφέρουμε, όμως, καθηγητά μου, και εδώ στην Κρήτη, να ελέγξουμε αυτό το τέταρτο κύμα. Βλέπω κάποιες σημαντικές τάσεις σταθεροποίησης. Θέλω να σας πω ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 110.000 τεστ ημερησίως, είμαστε από τις χώρες που κάνουν τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη. Και τα τεστ είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Δεν υποκαθιστούν τον εμβολιασμό σε καμία περίπτωση αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να γνωρίζουμε πραγματικά τι συμβαίνει σε επίπεδο επιδημιολογικής παρακολούθησης, ειδικά τώρα που ξέρουμε πια -μας το είχαν πει εξάλλου και οι ειδικοί μας- ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει παντού, όπως και έχει γίνει και έχει γίνει εδώ στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο τουρισμός μας -το είπε και ο κ. Περιφερειάρχης- πάει καλά. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι αλλά όσο αισιόδοξοι είμαστε, τόσο πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί.

Και θυμόμουν, καθώς ερχόμουν στην Κρήτη, επειδή ξέρετε γίνεται πάντα μία πολύ μεγάλη συζήτηση μεταξύ της ανάγκης να ισορροπούμε από τη μία πλευρά δίνοντας έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη, που τονίζω είναι ότι είναι υποχρέωση συνταγματικά κατοχυρωμένη στο άρθρο 25 του Συντάγματος και από την άλλη, απέναντι στην έννοια της ατομικής ευθύνης, η οποία δυστυχώς έχει πολιτικοποιηθεί εσφαλμένα, κατά την άποψή μου, θέλω να θυμίσω αυτό το οποίο έλεγε ο συντοπίτης μας ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης: «Να σηκώνεσαι το πρωί και να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη και αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω». 

Όλοι μας, λοιπόν, έχουμε μία ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους εαυτούς μας αλλά η συλλογική ευθύνη είναι αποτέλεσμα τελικά ατομικών επιλογών.

Ας κάνουμε, λοιπόν, πράξη αυτά τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη και ας αναλάβουμε την ατομική ευθύνη της συλλογικής αλληλεγγύης. Και θα τον φτιάξουμε τον κόσμο, θα τον κάνουμε καλύτερο αν όλοι μας κάνουμε αυτό το οποίο είναι σωστό. Και αυτό το οποίο ζητάμε είναι πάρα πολύ απλό: πολύ απλά, εμβολιαστείτε. Δεν ζητάμε ούτε κάτι παραπάνω, ούτε κάτι λιγότερο.

Και βέβαια θέλω να πω, γιατί πρέπει να είμαστε απολύτως καθαροί και απέναντι στους νοσηλευτές, τους γιατρούς μας, το τεχνικό προσωπικό, έχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων.

Είναι, όμως, υποχρεωτικός πια ο εμβολιασμός και αυτό είναι το σωστό να γίνει. Και όποιος δεν εμβολιαστεί και ειδικά αν δουλεύει σε νοσοκομείο, θα πρέπει να υποστεί συνέπειες. Αλλά δεν θα έπρεπε να φτάσουμε εκεί, ξέρετε.

Τις προάλλες διάβαζα ότι ένας τραυματιοφορέας στο Λαϊκό έχασε τη ζωή του. Μέσα στο νοσοκομείο, ανεμβολίαστος. Γιατί πρέπει να φτάνουμε στο σημείο για αυτονόητα να αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της νομοθετικής εξουσίας;

Άρα, η παράκλησή μου σε εσάς είναι πείστε τους ανεμβολίαστους, φαντάζομαι οι γιατροί είναι λιγότεροι, ίσως νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό, με παραδείγματα έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας.

Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για το τι συμβαίνει συνολικά στο χώρο της υγείας και το τι έχει συμβεί εδώ πέρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Κατ’ αρχάς, χαίρομαι ιδιαίτερα διότι όπως είπα και στην αρχή, υπήρξε μια πάρα πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων μας- βάζω και το Βενιζέλειο μαζί που σήκωσε και αυτό μεγάλο βάρος- της Περιφέρειας, της υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου.

Και επιτρέψτε μου να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στους δύο Γενικούς Γραμματείς μας οι οποίοι είναι εδώ μαζί μας, στον κ. Κωτσιόπουλο, στον κ. Θεμιστοκλέους, στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ γιατί πραγματικά έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά.

Και αυτή η δουλειά φαίνεται ως προς την ενίσχυση του νοσοκομείου σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό το οποίο είπατε κ. Γεωργόπουλε, κ. Καθηγητά, πράγματι αξίζει τον κόπο να ακουστεί: από τις 12 εντατικές, πήγαμε στις 27 και προσθέσαμε ακόμα 4 στο Βενιζέλειο και ακόμα 6 στο Νοσοκομείων των Χανίων.

Πάρα πολύ σημαντική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Θέλω και εδώ από την Κρήτη να ευχαριστήσω το Ίδρυμα, γιατί όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα έσπευσε. Και σήμερα, καθώς βγαίνουμε πια από την πανδημία, το ΕΣΥ έχει κληρονομιά ουσιαστικά το διπλάσιο αριθμό εντατικών σε σχέση με αυτές που είχε πριν.

Ήταν σκάνδαλο, ήταν ντροπή η χώρα μας να είχε μόνο τόσες εντατικές πριν την πανδημία. Και, δυστυχώς, χρειάστηκε μια πανδημία για να το λύσουμε το θέμα, αλλά το λύσαμε. Και αυτή είναι μια παρακαταθήκη η οποία μένει στο Ε.Σ.Υ., μένει σε εξοπλισμό, μένει σε προσωπικό.

Και κράτησα με πολύ προσοχή αυτό το οποίο είπατε, γιατί μας απασχολεί πολύ η επόμενη γενιά των αναισθησιολόγων, των εντατικολόγων, των πνευμονολόγων, των παθολόγων, των ανθρώπων που θα χειριστούν τα πιο δύσκολα περιστατικά.

Εξάλλου, αυτό είναι πολύ κοντά στη δική σας καρδιά, γιατί είστε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, άρα διδάσκετε, έχετε χρέος να διδάξετε και την επόμενη γενιά των γιατρών μας που θα έρθουν μετά από εσάς.

Σημαντικές και οι προσθήκες σε ανθρώπινο δυναμικό, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Διοικητής και σε μόνιμο προσωπικό, αλλά και σε επικουρικούς γιατρούς.

Ξέρετε ότι προσπαθούμε να κάνουμε πάντα μια προσπάθεια να ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Είναι μία διαδικασία, όπως ξέρετε, επίπονη, διαδικαστικά περίπλοκη. Την έχουμε δρομολογήσει όμως και θα συνεχιστεί.

Αλλά τονίζω η δυνατότητα να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας δεν είναι μόνο ζήτημα προσώπων. Έχω κουραστεί σε αυτή τη χώρα να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις. Είναι και παραπάνω προσλήψεις εκεί που χρειάζονται, αλλά δεν είναι μόνο παραπάνω προσλήψεις.

Εγώ χάρηκα πάρα πολύ που έχετε ένα σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών εδώ στο νοσοκομείο. Καινοτόμο, πρωτοποριακό, μοντέλο από ό,τι αντιλαμβάνομαι και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία μας που επενδύεται, και αυτό αποτελεί δέσμευση και δική μας και θα το υποστηρίξουμε κεντρικά και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που επενδύουμε σε αυτό που λέμε ψηφιακή υγεία: Στον ψηφιακό φάκελο ασθενή, στο πώς μεταφέρεται η πληροφορία μέσα στο νοσοκομείο, στο τι βλέπει ο χειρουργός ή αυτός που θα πρέπει να χειριστεί το εγκεφαλικό στην οθόνη του μπροστά, την ώρα που χειρουργεί, αντί να πρέπει να ανατρέχει σε χαρτιά και σε φακέλους. 

Εκεί πηγαίνει πια η ιατρική και η τεχνολογία. Κάνει μεγάλα άλματα. Και έχουμε πόρους στη διάθεσή μας, σημαντικότατους πόρους από το κεφάλαιο το οποίο ονομάζουμε «Ψηφιακή Υγεία».

Πολύ σημαντική και η προσθήκη του PET-CT για τους ογκολογικούς μας ασθενείς. Ακόμα μια σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος. Τέσσερις θα μπουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Έναν από τους τέσσερις έχετε εδώ γιατί, ξαναλέω, δεν είναι απλά το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, είναι από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδος και αυτή την αναγνώριση την έχετε κερδίσει με το σπαθί σας- πάνω από όλα οι άνθρωποι που το υπηρετούν εδώ και 30 χρόνια.

Και βέβαια ο Σταύρος είπε κάτι το οποίο είναι σωστό. Οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας έχουν μία αναπτυξιακή διάσταση, όχι μόνο για τις δουλειές που δημιουργούν, όχι μόνο για τη διασύνδεση με την καινοτόμο έρευνα.

Χθες είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, με μία παρέμβαση που κάναμε δίνοντας ένα αντιστάθμισμα στις επενδύσεις που κάνανε και μειώνοντας ισόποσα το claw back. Θα έχουμε πολύ σημαντικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό διασυνδέεται με τη δουλειά που κάνετε, με τις κλινικές έρευνες- που θέλουμε να κάνετε περισσότερες -με τη διασύνδεση με το ΙΤΕ σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία της υγείας όπου γίνεται και εκεί μία πολύ σοβαρή ερευνητική δουλειά.

Θυμάμαι από την προηγούμενη εποχή μου ότι είχα χρηματοδοτήσει προσπάθειες επιχειρηματικές που ξεκίνησαν από το ΙΤΕ στις τεχνολογίες. Όλα αυτά, λοιπόν, συνδέονται αλλά προσφέρουν και ασφάλεια στον επισκέπτη αλλά και στο μόνιμο κάτοικο, Σταύρο. Αν κάτι άλλαξε με την πανδημία, είναι ότι η χώρα μας έγινε ελκυστικός προορισμός για ανθρώπους οι οποίοι δεν θέλουν απλά να την επισκέπτονται αλλά θέλουν να δουλεύουν.

Και αν θέλουν να δουλεύουν εδώ- γιατί να μην δουλεύουν από την Κρήτη μόνιμα; – και να ζουν εδώ μόνιμα, το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουν είναι να δουν τις υπηρεσίες υγείας. Τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας όχι τις ιδιωτικές. Τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Άρα έχουμε νομίζω την πρόκληση -και μιλώ και ως Κρητικός- αυτό το οποίο έχουμε εδώ πέρα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό συνολικά στην Κρήτη αλλά ειδικά εδώ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, έχω πια μια πιο καθαρή εικόνα για το πώς πρέπει να ενισχυθεί.

Και οι Γενικοί γραμματείς και οι Υπουργοί γνωρίζουν ότι ασχολούμαι πολύ προσωπικά με τα θέματα της υγείας ο ίδιος και σε καθημερινή βάση όχι μόνο με τα θέματα της πανδημίας. Γιατί όπως είπα η πανδημία ήταν μια κρίση αλλά ήταν και μια ευκαιρία ταυτόχρονα.

Και να πω και κάτι ακόμα: είναι μια ευκαιρία να διορθώσουμε και παθογένειες του παρελθόντος. Αν δεν κοιταχτούμε ειλικρινά στον καθρέφτη τώρα να δούμε ποιες είναι οι αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναρωτιέμαι πότε άλλοτε θα το κάνουμε.

Και όταν μιλάμε για έναν εξορθολογισμένο υγειονομικό χάρτη της χώρας αυτό ακριβώς εννοούμε. Ποιος κάνει τι και που. Αν χρειαζόμαστε νοσοκομεία τα οποία κάνουν τα ίδια πράγματα σε μια πολύ κοντινή απόσταση ή αν πρέπει να κάνουμε μια διαφοροποίηση, να δούμε ζητήματα που βάζουμε την ημερήσια νοσηλεία, που βάζουμε το τεχνητό νεφρό παραδείγματος χάρη.

Είδα σήμερα τη μονάδα και μου έκανε εντύπωση ότι έχουμε μια μονάδα τεχνητού νεφρού μέσα στο κέντρο του νοσοκομείου σχεδόν δίπλα στην εντατική. Δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, θα μπορούσε να είναι κάπου αλλού.
Και βέβαια τι κάνουμε με την πρωτοβάθμια φροντίδα και κυρίως τι κάνουμε με την πρόληψη η οποία είναι, νομίζω, η μεγάλη πρόκληση για τις επόμενες δεκαετίες: το πως θα ζούμε μια υγιεινή ζωή και ειδικά εμείς εδώ στην Κρήτη, Σταύρο μου, με την υγιεινή μας διατροφή, με τον τρόπο ζωής μας, με την κοινωνική μας ζωή. Αρκεί να μην πίνουμε πολύ και μετά να οδηγούμε.

Νομίζω ότι έχουμε πολλά να προσφέρουμε σε όλη αυτή τη συζήτηση που αναπτύσσεται, που σχετίζεται τελικά με την υγεία, που έχει να κάνει με την ευζωία: το πως ζούμε καλά και πως ζούμε πολύ και πως δεν φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε τόσο συχνή χρήση των υπηρεσιών υγείας και των νοσοκομείων.

Αυτές τις σκέψεις ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους για την προσπάθεια η οποία γίνεται και η οποία πρέπει να συνεχιστεί.

Και να ξέρετε ότι δουλεύουμε από τώρα την επόμενη μέρα για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια η οποία έχει και αυτή την όμορφη αυτονομία είναι η Κρήτη μόνη της ως Υγειονομική Περιφέρεια.

Είναι μία ευκαιρία, πραγματικά, αξιοποιώντας και τους σημαντικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, από πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, όχι μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, επαναλαμβάνω -το είπα και στο Σπήλι- το πρώτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο εγκρίθηκε ήταν το δικό μας. Εγκρίθηκε χθες και είναι 26 δισεκατομμύρια. 21 δισεκατομμύρια ευρωπαϊκοί πόροι και 5 δισεκατομμύρια εθνική συμμετοχή με σημαντικά αυξημένους πόρους και για την Περιφέρεια της Κρήτης.

Οπότε τώρα δουλειά μας είναι όλα αυτά τα ωραία έργα να τα ωριμάσουμε. Χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε και νομίζω ότι μεγάλη εμπειρία έχουμε, επίσης, στην Κρήτη να τα υλοποιούμε τα έργα αυτά ώστε να μην μένουν απλά στα χαρτιά. Ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι να μην χρειαστεί να περάσουν άλλα 30 χρόνια για να επισκεφτεί Πρωθυπουργός αυτό το σπουδαίο νοσοκομείο.

in.gr