Πεπόνι: O αντικαρκινικός θησαυρός του Καλοκαιριού!

Είναι το ιδανικό φρούτο για ενυδάτωση και μαζί με το καρπούζι απολαμβάνουν τον τίτλο των βασιλιάδων του καλοκαιριού. Ο λόγος για το Πεπόνι που αυτή την περίοδο έχει την τιμητική του. Η ιστορία του ξεκινά κατά την αρχαιότητα όπου χρησίμευε ως καλλυντικό. 

Σήμερα εκτός από την υπέροχη γεύση του, χαρίζει στις γυναίκες μονάχα με τη φλούδα του μοναδικές μάσκες και κρέμες προσώπου. Στην Κίνα αποτελεί το απόλυτο θεραπευτικό για την ηπατίτιδα, στην Ινδία λειτουργεί ως διουρητικό ενώ στις Φιλιππίνες οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας. Από όποια άποψη και να το σκεφτείς το πεπόνι είναι μοναδικό. 

Οι ευεργετικές του ιδιότητες:

Εμποδίζει αποτελεσματικά τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον σχηματισμό θρόμβων

Η αδενοσίνη, που βρίσκεται στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, και στα μανιτάρια είναι επίσης το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού και βοηθάει στην αραίωση του αίματος, προστατεύοντας έτσι από τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Παράλληλα είναι σε θέση να εμποδίσει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, που αποτελεί τη βασική αιτία της δημιουργίας θρόμβων.

Δείτε ακόμη: Κουκούτσια καρπουζιού: γιατί δεν πρέπει να τα ξαναπετάξεις


Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Η σάρκα του πεπονιού διαθέτει βιταμίνη C και η β-καροτίνη. Ως εκ τούτου οι αντιοξειδωτικές ουσίες του προλαμβάνουν καρδιακά νοσήματα, αλλά και τον καταρράκτη. Η βιταμίνη A, καθυστερεί τη γήρανση, προστατεύει από μολύνσεις και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Επίσης, το κάλλιο βοηθά στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Αντικαρκινική δράση και προστασία

Τα συστατικά του πεπονιού μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους της Μασσαχουσέττης ηλικίας 66 ετών,  όσοι κατανάλωναν το υπέροχο αυτό φρούτο σε τακτά χρονικά διαστήματα, είχαν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο.  

Θρεπτικά στοιχεία:
34 θερμίδες/100 gr
8,16 gr υδατάνθρακες 
90gr. νερό
Θειαμίνη
Νιασίνη
Β6 και κάλιο

Το πεπόνι δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Εχει αρκετή φυσική ζάχαρη και ως εκ τούτου η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Κάτι ακόμη σημαντικό είναι ότι πρέπει να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία.

Πρώτη δημοσίευση: 19/07/2019

Γιώργος Μουλάς

itrofi.gr