Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λίμνη Εύβοιας – Στα 100 μέτρα από τις Κεχριές οι φλόγες

Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα με τη φωτιά στην Εύβοια, με το μέτωπο στις Κεχριές να έχει φτάσει στα 100 μέτρα από το χωριό.

Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα με τη φωτιά στην Εύβοια, με το πύρινο μέτωπο στις Κεχριές να έχει φτάσει στα 100 μέτρα από το χωριό.

Μιλώντας στο evima.gr, ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ανέφερε ότι έχουν εκκενωθεί 13 χωριά μέχρι τώρα, ενώ τα περισσότερα σπίτια κάηκαν στις Ροβιές.

Πηγή φωτογραφίας: evima.gr

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναζωπύρωση υπάρχει και στη Σκεπαστή. To έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο γιατί η περιοχή είναι δύσβατη.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν και τρία αεροπλάνα με δύο ελικόπτερα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο συχνά επιχειρούν καθώς στην περιοχή η ορατότητα είναι πολύ χαμηλή και επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Υπήρξαν καταγγελίες για καθυστερήσεις. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Δ. Βουρδάνος η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς η φωτιά επεκτείνεται βορειοανατολικά με το πύρινο μέτωπο να έχει μήκος 30χλμ. Οι οικισμοί Κεχριές, Κουρκουλοί, Κεράμεια, Αμέλαντες και Σκεπαστή έχουν εκκενωθεί και στο έργο κατάσβεσης συνδράμουν σήμερα τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Ο κ. Βουρδάνος σημείωσε ότι πρέπει άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κόψουν το πύρινο μέτωπο γιατί μετά θα έχουμε πολύ άσχημη εξέλιξη. Επίσης το άλλο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη προς τον Όσιο Δαυίδ και τον Δρυμώνα με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

Συγκεκριμένα, το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές, αλλά και νότια προς τη Δάφνη. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να μην φτάσει η φωτιά στο Μαντούδι.

112 στις Κεχριές

Νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι των Κεχριών εγκατέλειψαν άρον άρον το χωριό, καθώς οι ασταμάτητες φλόγες έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Οι καμπάνες στο χωριό χτυπούσαν, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν τις οικίες τους.

Λίγο πριν τις 10.00 εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λίμνη Εύβοιας

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ,η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων, του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 03-08-2021 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου  και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Φεβρουαρίου 2022.

Βοήθεια από το εξωτερικό

Σημειώνεται ότι από ώρα σε ώρα αναμένονται και δύο αεροσκάφη από την Σουηδία, ενώ το απόγευμα θα φτάσουν και 81 Γάλλοι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα από την Γαλλία, καθώς οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα Κύπριων πυροσβεστών από χτες ενώ και δύο αεροσκάφη από την Κύπρο βρίσκονται στην Ρόδο.

Συνολικά, στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας Ευβοίας, επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

in.gr