Φωτιά στην Αττική – Κάηκε το Κτήμα στο Τατόι – Ξέφυγε η φωτιά τη δεύτερη μέρα

Όλο το Κτήμα είναι καμένο πλήρως – Η φωτιά ξέφυγε τη δεύτερη μέρα

«Ευτυχώς υπάρχει ακόμα Εθνικός Δρυμός. Δυστυχώς κάηκε το κομμάτι του Βασιλικού Κτήματος στο Κρυονέρι. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» δήλωσε ο Nίκος Βασιλείου, Μέλος του Διοικητικού Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

«Από την ταβέρνα Λεωνίδας και μέσα όλο το Κτήμα (σ.σ. Τατόι) είναι όλο καμένο πλήρως. Έγινε μια αντιπυρική ζώνη χθες το μεσημέρι για να σωθούν τουλάχιστον τα κτίρια, στο βασικό κομμάτι των πρώην ανακτόρων. Αυτό κάπως βοήθησε. Οι τάφοι έχουν καεί τελείως. Όλο αυτό το πυκνό δάσος που ο κόσμος κάθε Σαββατοκύριακο έκανε βόλτες και χαιρόταν τον Δρυμό δεν υπάρχει πια. Είναι καμένα τα πάντα. Είναι απογοητευτικό. Η φωτιά ξέφυγε τη δεύτερη μέρα. Ακόμα δεν μπορούμε να κοιτάξουμε τι θα γίνει. Κοιτάμε να σβήσουμε τις αναζωπυρώσεις. Ο άνεμος ευτυχώς ήταν σύμμαχός μας και δεν φυσούσε, γιατί θα καιγόταν τα πάντα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το μέγεθος της καταστροφής

Για να δώσει το μέγεθος της καταστροφής που κατέκαψε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου το μέλος του Διοικητικού Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας είπε ότι χθες, Πέμπτη, στο Κρυονέρι υπήρχαν εφτά ενεργά μέτωπα. «Στο Κτήμα η φωτιά είχα αφεθεί ανεξέλεγκτη γιατί τα είχε κάψει όλα. Πέρασε την ταβέρνα του Λεωνίδα, έκαψε όλο τον δρόμο και έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Είναι τεράστια η έκταση που έχει καεί. To κομμάτι του Δρυμού που είναι στους πρόποδες της Πάρνηθας έχει καεί όλο».

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για το πώς φτάσαμε σε αυτή την τόσο δυσάρεστη κατάσταση να έχει καεί ένα μεγάλος μέρος του Εθνικού Δρυμού, εντός των πρώην Βασιλικών Κτημάτων ο κ. Βασιλείου έδωσε την δική του μαρτυρία: «Όντως ήταν πάνω από 50 οχήματα, πολύς κόσμος και πυροσβεστική υπηρεσία. Μια μικροεστία σε μια χαράδρα “έφυγε” και από εκεί ξεκινήσανε όλα. Δεν ήταν δυνατόν να την ελέγξεις». https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2021/tv/news-themat-augoustos/20210806-VASILEIOU-ETHNIKOS-DRYMOS.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2021/08/20210806-VASILEIOU-ETHNIKOS-DRYMOS.jpg

Θέλοντας να σχολιάσει την επόμενη ημέρα της φωτιάς είπε: «Κάποια στιγμή η φωτιά θα σβήσει. Θα χρειαστεί, χρόνος, χρήμα και ένταση για να γίνει αποψίλωση του καμένου. Πρέπει να γίνει μια καλή χαρτογράφηση. Το Κτήμα και όλη η περιοχή είναι Εθνικός Δρυμός. Συνταγματικά είναι κατοχυρωμένο και δεν τίθεται κάποιο θέμα σχετικά με τα όσα ακούγονται (σ.σ. για εμπορική αξιοποίηση). Έχει πάρα πολύ δουλειά. Σε κάποια χρόνια ενδεχομένως να υπάρχει ένα δάσος…».

Έχουν καεί σπίτια

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, στο κομμάτι του Κρυονερίου, από της Ανοίξεως που είναι οι παρυφές του Κτήματος έχουν καεί όλες οι αυλές των σπιτιών και μερικά σπίτια. «Όσοι τα εγκατέλειψαν δυστυχώς δεν πήγαν καλά τα σπίτια τους. Όσοι το πάλεψαν όλη νύχτα, μαζί με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, έσωσαν τα σπίτια. Η φωτιά ακόμη μαίνεται, έχει εστίες».

Σχολιάζοντας, τέλος, την υπερπροσπάθεια των εθελοντών ο κ. Βασιλείου έκανε λόγο για ένα κίνημα που ήταν απίστευτο στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιά και προσφοράς βοήθειας σε όλους όσοι είχαν ανάγκη.

«Δεν εγκαταλήφθηκε περιοχή, αλλά οι φλόγες ήταν απίστευτες. Τα δέντρα ήταν τελείως ξερά και άρπαζαν φωτιά πολύ γρήγορα. Πρόβλημα συντονισμού σαφέστατα υπήρξε, όπως και πανικός. Πρέπει να δούμε το θέμα του συντονισμού για την κατάσβεση. Μας έχει προβληματίσει πολύ το γεγονός και πρέπει να γίνει ένας νέος προγραμματισμός για το τι σημαίνει δάσος, τι σημαίνει πρόληψη».

in.gr