Πυρκαγιές – Τουλάχιστον 600 χιλιάδες στρέμματα τα καμένα σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Ο διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Αστρονομίας του Αστεροσκοπείου χτύπησε το «καμπανάκι» για σημαντικές δευτερογενείς καταστροφές στα καμένα.

Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει μια τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή, ενώ συνεχίζεται καθημερινά η καταγραφή του αποτυπώματος της πύρινης λαίλαπας στα εδάφη της χώρας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επιβεβαιώνοντας τα μεγάλα μεγέθη των αρχικών εκτιμήσεων.

Πόσα στρέμματα έχουν καεί ανά περιοχή

«Μέχρι στιγμής 76.500 στρέμματα στην Αττική έχουν καταγραφεί ως καμένα, 12.600 στρέμματα στη Φωκίδα, 79.300 στην Ανατολική Μάνη, η Αρχαία Ολυμπία αναμένεται μέχρι αύριο να έχει εκτιμηθεί στα 85 με 90.000 καμένα στρέμματα και εκκρεμούν οι δορυφορικές μετρήσεις για την Εύβοια που ακόμα μαίνονται τα μέτωπα όπου εκτιμώνται κάπου 350 με 375.000 στρέμματα κατεστραμμένα», είπε στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Κοντοές, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου. 

«Αν επαληθευτούν όλα αυτά τα νούμερα, με επιφύλαξη για την Εύβοια, μιλάμε για συνολικά 600.000 στρέμματα κάθε χρήσης που έχουν γίνει στάχτη, αστικό, περιαστικό κομμάτι, αγροτοδασική καλλιέργεια, υπάρχει μεγάλη καταστροφή» είπε ο κ. Κοντοές. 

Ο κίνδυνος για δευτερογενείς καταστροφές από τις πυρκαγιές

Αυτό το επταήμερο οι πυρκαγιές που συνέβησαν ήταν επί ένα συντελεστή δέκα σε σχέση με τις πυρκαγιές άλλων ετών που σταματούσαν στα 7 με 8.000 στρέμματα σημείωσε, εξηγώντας ότι η αιτία αναζητείται στο κλίμα και στην ξηρασία. «Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και το μήνυμα προς τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να είναι να μην αφήσουν κανέναν να αυθαιρετήσει πάνω στα καμένα», είπε ο κ. Κοντοές. Προειδοποίησε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να περιμένουμε σημαντικές δευτερογενείς καταστροφές: πλημμύρες, διαβρώσεις, κατολισθήσεις.

«Εύχομαι να μην βγω αληθινός. Έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις, δεν ξέρω πώς μπορούμε να μαζέψουμε αυτές τις καταστροφές. Πρέπει να συγκρατηθούν όσο γίνεται περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

in.gr