To κόστος που σχετίζεται αυτές να είναι διαχειρίσιμο, αλλά τα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή
Την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αυτούς που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, τονίζει σε έκθεσή της η Moody’s με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί το κόστος που σχετίζεται με αυτές να είναι διαχειρίσιμο, αλλά τα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.
Η έκθεση επισημαίνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα (με αξιολόγηση Ba3 σταθερή) γνώρισε τις χειρότερες πυρκαγιές της εδώ και δεκαετίες σε αυτό που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ως φυσική καταστροφή. Ενώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος του σχετικού κόστους και της επιπλέον ανασυγκρότησης, και τα έξοδα αποζημίωσης είναι διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση, τα γεγονότα τονίζουν την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αυτούς που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
Οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη κυβέρνηση αλλά και την εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι πυρκαγιές είναι ενδεικτικές των πιστωτικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, τους οποίους αποτυπώνουν για την Ελλάδα με «μέτρια αρνητική» βαθμολογία σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό προφίλ.
Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 – οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας- προκάλεσαν εκτιμώμενη συνολική ζημιά κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ). Εκτός από την άμεση δημοσιονομική στήριξη, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων διακοπών ρεύματος και νερού, η κακή ποιότητα του αέρα και το κλείσιμο των δρόμων είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό, κι αυτό -σύμφωνα με τον οίκο- είναι πιστωτικά αρνητικό.
Ενώ τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η Νότια Ευρώπη γνώρισε το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με την Ελλάδα να βλέπει θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι σημαντική στο πλαίσιο των πορισμάτων μιας έκθεσης που δημοσιεύθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στις 9 Αυγούστου που υποδηλώνει ότι τα κύματα καύσωνα κάθε 50 χρόνια είναι πλέον πιθανά κάθε δεκαετία.
Αν και η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται οικονομική υποστήριξη από ευρωπαϊκά ιδρύματα, μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των εκδηλώσεων θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον τουρισμό της βιομηχανία. Επιπλέον, η περιβαλλοντική ζημία και η πιθανή μείωση των βάσεων φόρου ακινήτων δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις για τις τοπικές κυβερνήσεις
Πηγή: Ο.Τ
in.gr