Αυτές τις τροφές πρέπει να αποφεύγουμε στην διάρκεια του καύσωνα

Η σωστή διατροφή μπορεί να θωρακίσει από την ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην όρεξη, στην ποιότητα του ύπνου. Όμως, σε περιόδους με ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες χρειάζονται επιπλέον μέτρα προστασίας.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Μεντζέλου δίνει μερικά tips για την διατροφή εν μέσω καύσωνα.

Ενυδάτωση

Τυπικά, χάνουμε νερό μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής, των ούρων και των κενώσεων. Τα καλά νέα είναι ότι για να ενισχύσεις την πρόσληψη των υγρών σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάλα, τσάγια και άλλα μη ζαχαρούχα ροφήματα. Επίσης, σε σύγκριση με τα smoothies και με τους χυμούς προτιμάμε τα πρώτα για να μπορέσεις πέρα από την πρόσληψη υγρών να βοηθήσεις και εκείνη των φυτικών ινών.

Φυσικά, όπως όλα χρειάζεται εξατομίκευση για την πρόσληψη των υγρών σου, μιας και εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία σου και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Ας μην ξεχνάμε ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται η ταχύτητα εξάτμισης της υγρασίας από το δέρμα με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη εφίδρωση.

Αποκατάσταση ηλεκτρολυτών

Το νάτριο δεν είναι ο μόνος ηλεκτρολύτης που επηρεάζεται τις ημέρες του καύσωνα – έτσι λοιπόν λίγο παραπάνω αλάτι στην ημέρα σου μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο. Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο πρέπει να αποκατασταθούν επαρκώς για να μπορεί το σώμα να λειτουργεί επαρκώς.

Τρόφιμα «Σύμμαχοι»

Τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο το σκοπό σου να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τα επίπεδα υγρών είναι: το αγγούρι, το μαρούλι, τα κολοκύθια, οι ντομάτες, οι φράουλες, το καρπούζι, το πεπόνι και οι πιπεριές.

Τρόφιμα «Εχθροί»

Προσπάθησε να αποφύγεις την κατανάλωση αλκοόλ γιατί ενισχύει την αφυδάτωση, μέσω της αυξημένης ούρησης. Ωστόσο, αν είναι αναπόφευκτο, σιγουρέψου ότι συνοδεύεις το ποτό σου με νερό.

Οι μεγάλες μερίδες επίσης μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι δυσφορία για αυτό προσπάθησε να κάνεις πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα σου, αποφεύγοντας να είναι ιδιαιτέρως λιπαρά για να μην επιβαρύνεις το γαστρεντερικό σου σύστημα.

*Με πληροφορίες από Bovary.gr

in.gr