Φοροελαφρύνσεις – Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μετά τις καταστροφικές φωτιές

Οι υπό εξέταση σχεδιασμοί της κυβέρνησης έχουν πατήσει παύση, δίνοντας προτεραιότητα στις παρεμβάσεις αποκατάστασης των πληγέντων

Πληγές και σε οικονομικό επίπεδο ανοίγει ο πύρινος όλεθρος, ο οποίος έχει αρχίσει να ψαλιδίζει τον δημοσιονομικό χώρο για τις έξτρα φοροελαφρύνσεις και τις άλλες οικονομικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το 2022. Ο λογαριασμός του πακέτου στήριξης των πυροπλήκτων πέφτει βαρύς για τα κρατικά ταμεία. Προς το παρόν αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί κατά πολλά επιπλέον εκατομμύρια, αφήνοντας έτσι μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό λόγω της πανδημίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνον οι παρεμβάσεις για τις αναδασώσεις και την ανασυγκρότηση της πολιτικής προστασίας άνω του 1 δισ. ευρώ αποτελούν χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα. Αρμόδιοι παράγοντες από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι έχει προβλεφθεί ο χώρος για τη χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης των επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών που έχουν πληγεί με την ταυτόχρονη παραδοχή ότι αποτελεί μία έξτρα πίεση για τα κρατικά ταμεία και μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους. 

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. Οι όποιες νέες φοροελαφρύνσεις έχουν μπει στο τραπέζι ήταν προγραμματισμένο να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου. Τα όσα εξετάζονται προβλέπουν αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου, των ασφαλιστικών εισφορών και μειώσεις φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις. Το σχέδιο παρεμβάσεων πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένο και ως εκ τούτου επειδή θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία – ενσωματώνοντας τα στοιχεία από τους κρίσιμους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο – τα τραγικά γεγονότα ενδέχεται να προκαλέσουν ανατροπές και να πάνε πιο πίσω χρονικά τις όποιες αποφάσεις για μειώσεις φόρων.

Επί του παρόντος οι υπό εξέταση σχεδιασμοί της κυβέρνησης έχουν πατήσει παύση δίνοντας προτεραιότητα στις παρεμβάσεις αποκατάστασης των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών. Προ ημερών στο τραπέζι είχε ξετυλιχθεί ένα διετές σχέδιο με έμφαση την ελάφρυνση του μισθολογικού και φορολογικού βάρους το οποίο θα «κλείδωνε» το φθινόπωρο. Ομως στην αβεβαιότητα των μεταλλάξεων ήρθαν να προστεθούν οι νέες παρεμβάσεις για τους πληγέντες φυσικών καταστροφών, που βάζουν πολλούς αγνώστους παράγοντες στην εξίσωση των κυβερνητικών προθέσεων για την επιστροφή από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στην όποια οικονομική κανονικότητα.

Ο κίνδυνος για τις οικονομίες εξάλλου τείνει να γίνει μόνιμος λόγω και της κλιματικής αλλαγής και για την Ελλάδα να εξελιχθεί σε μόνιμη αιμορραγία για τα κρατικά ταμεία, που δεν έχουν πάρει ανάσα από το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για το κόστος στήριξης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από το 2020, το οποίο ξεπερνά ήδη το 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΟΤ

in.gr