Φωτιές – Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο – Από σήμερα οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να εισπράξουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι τα πρώτα χρήματα για τις περιουσίες τους που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες στις περιοχές που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη. Οι κάτοικοι σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο μετρούν τις πληγές τους και ελπίζουν ότι σύντομα θα λάβουν βοήθεια από την πολιτεία.

«Έχουμε φτάσει τις 2.000 αυτοψίες στην Αττική, στην Εύβοια και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχουμε τελειώσει και τους επανελέγχους» ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, τόνισε ότι από τις αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί προκύπτει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί από τις φωτιές, και σημείωσε πως «έχουμε μία καθαρή εικόνα από κτίρια που είναι πλήρως κατεστραμμένα, από κτίρια που χρειάζονται επισκευές και από κτίρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν, έτσι όπως τα κατηγοριοποίησαν οι αρμόδιοι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών».

Επίσης, ανέφερε ότι οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ήταν δίπλα στους πολίτες και ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περιοχές στην Βαρυμπόμπη, από την πρώτη στιγμή. «Μαζί με τον υπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, πήγαμε, είδαμε από κοντά τους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί. Πραγματικά, είναι πάρα πολύ λυπηρό αυτό το φαινόμενο να έχουν καταστραφεί περιουσίες, αλλά η Πολιτεία δεν κρύφτηκε ούτε ένα λεπτό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή έκανε συγκεκριμένες εξαγγελίες. Το βασικότερο όλων είναι ότι προστατεύτηκαν οι ανθρώπινες ζωές, αυτό είναι το πιο σημαντικό που έπρεπε να κάνει η Πολιτεία» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις οικίες και στις επιχειρήσεις τους, ο κ. Καραγιάννης είπε: «Από σήμερα το απόγευμα, μόλις ξεκινήσει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν να δηλώνουν με μία αίτηση, σε ένα μόνο σημείο, και να μπορούν να αποζημιώνονται άμεσα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία. Γρήγορα, αυτή τη φορά, όσο πιο γρήγορα γίνεται, σε λίγες μέρες άνοιξε η εφαρμογή, οι πολίτες θα πάρουν τα πρώτα χρήματα που χρειάζονται».

Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα μπορούν με τους κωδικούς Taxisnet να υποβάλουν αίτηση  για να εισπράξουν μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, την προκαταβολή που δικαιούνται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής. Για τις κατοικίες η άμεση ενίσχυση φθάνει έως και τις 20.000 ευρώ μαζί με την αποζημίωση για την οικοσκευή ενώ για τις επιχειρήσεις η πρώτη αρωγή φθάνει έως τις 22.000 ευρώ.

in.gr