Φωτιές – Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρος Μπένος.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα, στις 18:00, σε σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας, στην οποία θα συμμετάσχει ο επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρος Μπένος.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αποζημιώσεις

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το απόγευμα οι πολίτες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, προκειμένου να λάβουν το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet. Μέχρι τέλος του μήνα θα γίνει είσπραξη της προκαταβολής στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής. Για τις κατοικίες η άμεση ενίσχυση φθάνει έως και τις 20.000 ευρώ μαζί με την αποζημίωση για την οικοσκευή ενώ για τις επιχειρήσεις η πρώτη αρωγή φθάνει έως τις 22.000 ευρώ.

Με την υποβολή της αίτησης οι πληττόμενοι απαλλάσσονται αυτομάτως από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για μια τριετία (2021,2022,2023) για τα ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές.

Η πλατφόρμα έχει συνδεθεί με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ ώστε το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και να δηλώσει τη ζημιά που έχει υποστεί. Στην   αίτηση  τους οι πυρόπληκτοι θα  πρέπει να αναφέρουν την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε ακίνητο που διαθέτουν ή οι εκμεταλλεύσεις τους.

Σήμερα τίθεται σε πλήρη λειτουργία και η ψηφιακή πλατφόρμα e-dorees.gov.gr, μέσω της οποίας θα διατεθούν οι δωρεές για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

in.gr