Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να καλύψει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ ως το 2035

Ο Λευκός Οίκος θέλει η ηλιακή ενέργεια να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα στην ατζέντα για την κλιματική αλλαγή της διακυβέρνησης Μπάιντεν

H ηλιακή ενέργεια θα μπορεί να τροφοδοτήσει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ μέχρι το 2035, σύμφωνα με υπόμνημα του υπουργείου Ενέργειας, στο οποίο τονίζεται ότι για να ανέλθει το ποσοστό της ηλιακής ενέργειας από το 3% που είναι σήμερα στο 40% θα πρέπει το Κογκρέσο να υιοθετήσει σχετικές πολιτικές, όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εργοστάσια εξαρτημάτων.

Το υπόμνημα είναι κομμάτι των προωθητικών ενεργειών του Λευκού Οίκου ώστε η ηλεκτρική ενέργεια να γίνει ένας σημαντικός πύλωνας στην ατζέντα για την κλιματική αλλαγή της διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς κυβερνητικά στελέχη θέτουν σε εφαρμογή τις νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εργασίας Marty Walsh να περιοδεύει στη νέα εγκατάσταση της First Solar Inc στο Οχάιο την Τρίτη, έργο που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας.

Η βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας πρέπει να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης της κατά τρεις ή τέσσερις φορές σε σχέση με σήμερα, δημιουργώντας έως και 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μια ανέκδοτη ανάλυση του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η μελέτη ενισχύει με επιχειρήματα τη θέση του Μπάιντεν ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες μορφές ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που καλύπτονται συνδικαλιστικά και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαίντεν έχει ως στόχο την απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2035.

Το σχέδιο υποδομής αξίας 1 τρισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να υποστηρίξει την ηλιακή ενέργεια μέσω επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου. Αλλά ο Λευκός Οίκος μηδενίζει τη φορολογία και μαζί με ένα πρόγραμμα πληρωμής για καθαρή ενέργεια στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – το οποίο ενδέχεται να συμπεριληφθεί σε ξεχωριστό πακέτο δαπανών 3,5 τρισ. δολαρίων ενισχύουν σημαντικά την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

«Πραγματικά τα φορολογικά κίνητρα καθαρής ενέργειας θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την παραγωγή και τον κλάδο της μεταποίησης», δήλωσε σε συνέντευξή της η Τζίνα ΜακΚάρθι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα . Τα ηλιακά έργα είναι προς το παρόν επιλέξιμα για πίστωση φόρου 26% , αν και είναι σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης. Ο Μπάιντεν πίεσε για παράταση 10 ετών, καθώς και για νέα κίνητρα στην κατασκευή ηλιακών εξαρτημάτων. Αν και το υπόμνημα σκιαγραφεί τις δυνατότητες του κλάδου για δημιουργία θέσεων εργασίας, σημειώνει ότι η ηλιακή ενέργεια έχει «περιθώριο βελτίωσης» στη δημιουργία θέσεων εργασίας που καλύπτονται συνδικαλιστικά. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες ο τομέας της ηλιακής ενέργειας  υστερεί  μισθολογικά σε σχέση με άλλους τομείς ενέργειας. 

ot.gr