Ερντογάν – «Αν οι Ταλιμπάν μας χτυπήσουν την πόρτα, θα συζητήσουμε μαζί τους»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι αν οι Ταλιμπάν απευθυνθούν για διάλογο στην Τουρκία τότε θα υπάρξει συζήτηση μαζί τους.

Την τοποθέτηση ότι αν οι Ταλιμπάν απευθυνθούν στην Τουρκία, τότε θα υπάρξει διάλογος μαζί τους επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο Ερντογάν έκανε νέα επίθεση στη Δύση σε σχέση με το πώς αντιμετώπισε την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία. «Τόσο ο Δυτικός κόσμος, όσο και ο Ισλαμικός, δεν έχουν δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν για περισσότερα από 20 χρόνια. Η Ρωσία επενέβη, το ίδιο έκαναν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο καμία χώρα στη συνέχεια, δεν πραγματοποίησε κάποια επέμβαση με υγιείς σκοπούς. Όλες οι χώρες προσέγγισαν το Αφγανιστάν με στρατούς και όπλα. Τώρα, το Αφγανιστάν έχει εγκαταλειφθεί από όλους, αν και η στάση των Ταλιμπάν είναι ξεκάθαρη. Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή».

«Ψέματα για τους μετανάστες από την αντιπολίτευση»

«Η αντιπολίτευση λέει πως η Τουρκία έχει δεχτεί 1,5 εκατομμύριο παράνομους μετανάστες από το Αφγανιστάν. Αυτό είναι ψέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300.000 Αφγανοί πρόσφυγες στην Τουρκία. Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα αποτρεπτικά βήματα για να εμποδίσουμε την παράνομη μετανάστευση», πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα προέρχεται από τη Συρία. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι έχουν φτάσει στην Τουρκία. Αυτή είναι η αλήθεια. Έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες μας, με ελεγχόμενο τρόπο, στους ανθρώπους που έρχονται σαν πρόσφυγες στη χώρα μας. Και στέλνουμε πίσω αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με τους Ταλιμπάν: «Αν είναι απαραίτητο, θα μιλήσουμε μαζί τους. Αν μας χτυπήσουν την πόρτα, τότε θα συζητήσουμε. Δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε την πόρτα στους ανθρώπους του Αφγανιστάν. Έχουμε επενδύσεις εκεί».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις αναφορές περί συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν είπε: «Η πρεσβεία των ΗΠΑ το αρνήθηκε. Οι ΗΠΑ το αρνήθηκαν, ωστόσο συνεχίζουν αν ενδιαφέρονται γι’ αυτό». 

in.gr