Ιταλία – Σάλος μετά τη δήλωση Κόντε – «Στενός διάλογος με τους Ταλιμπάν»

Σε μια δήλωση που ήδη συζητείται πολύ στην Ιταλία προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η δήλωση του Τζουζέπε Κόντε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επιτευχθεί ο διάλογος με τους Ταλιμπάν ώστε να μην χαθούν όλα όσα πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία στο Αφγανιστάν.https://www.in.gr/filesjs/ima/bridge3.416.2_en.html?v=3#goog_1625919534

Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, ο Τζουζέπε Κόντε, νεοεκλεγμένος εδώ και λίγες μόλις εβδομάδες ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, εξέφρασε την «ανάγκη για στενό διάλογο με το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, που τουλάχιστον στις λέξεις αποδείχθηκε αρκετά χαλαρό».

Μαχητής των Ταλιμπάν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, στην πόλη Γκαζνί του Αφγανιστάν (φωτογραφία Reuters/Stringer)

Αντίθετος ο Ντι Μάιο

Αντίθετα, άλλη άποψη έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος κατά την διάρκεια του G-7 αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

«Είναι σημαντικό να ενεργούμε συντονισμένα απέναντι στους Ταλιμπάν. Πρέπει να τους κρίνουμε από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους. Έχουμε κάποια περιορισμένη και διαθέσιμη μόχλευση πάνω τους, όπως η απομόνωση από τη Διεθνή Κοινότητα και η συνέχιση της αναπτυξιακής βοήθειας που έχει παρασχεθεί έως τώρα. Πρέπει να διατηρήσουμε μια σταθερή θέση όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και να μεταφέρουμε σαφή μηνύματα από κοινού», σημείωσε ο Ντι Μάιο.

Η κάθετη στάση του Ντι Μάιο, επίσης σημαντικό μέλος του Κινήματος των 5 Αστέρων, ανάγκασε τον Τζουζέπε Κόντε να αλλάξει πορεία στις δηλώσεις του: «Απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, όπου κινδυνεύουν τα πιο στοιχειώδη και θεμελιώδη δικαιώματα, είναι ντροπή που στην Ιταλία υπάρχουν εκείνοι που παίζουν για να εκμεταλλεύονται γεγονότα και δηλώσεις για απαίσιους σκοπούς πολιτικής αντιπαράθεσης».

Οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού προκάλεσαν σειρά σφοδρών αρνητικών αντιδράσεων και σε διάφορα άλλα κόμματα. Από το Italia Viva του Ματέο Ρέντσι ως και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, οι κριτικές που ασκήθηκαν είναι πολύ σκληρές.

Μάλλον το λιγότερο βαρύ σχόλιο που απευθύνθηκε στις δηλώσεις του Τζουζέπε Κόντε είναι αυτό του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, ο οποίος είπε ότι για αυτόν «ο διάλογος με τους Ταλιμπάν φαίνεται πολύ δύσκολος. Πρέπει να εξοπλιστούμε για το χειρότερο, αλλά αν η κατάσταση βελτιωθεί, τόσο το καλύτερο».

in.gr