Βίλια – Μαίνεται η νέα φωτιά – Εκκενώνονται οικισμοί, ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους

Το μέτωπο της φωτιάς, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και τώρα εκτείνεται περί τα 2,5 με 3 χλμ.  

Μαίνεται η νέα φωτιά στα Βίλια, που ξέσπασε το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα, σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Το μέτωπο της φωτιάς, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και τώρα εκτείνεται περί τα 2,5 με 3 χλμ και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην φτάσει η φωτιά σε Κιθαιρώνα και Βίλια.

Νωρίτερα δόθηκε μέσω του 112, εντολή προληπτικής εκκένωσης των οικισμών Βίλια και Προφήτη Ηλία.

Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις: 73 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Η φωτιά έχει ξεσπάσει στο δρόμο προς τις Ερυθρές και κατεθύνεται μέσα στο πυκνό δάσος. Έξω από τα Βίλια έχει στηθεί μία ζώνη άμυνας από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να μπορέσουν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που πέρασε τη μία πλευρά του δρόμου.

Τουλάχιστον 2,5 χλμ το πύρινο μέτωπο – Ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος δήλωσε, ότι το μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή Κάζα επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και τώρα εκτείνεται περί τα 2,5 με 3 χλμ.

«Η ένταση των ανέμων είναι τέτοια που η φωτιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα και έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο μέτωπο. Η φωτιά κατευθύνεται προς τον Προφήτη Ηλία. Δόθηκε εντολή εκκένωσης των Βιλίων» πρόσθεσε, μιλώντας στο MEGA

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμόπουλο, δεν επιχειρούν σε όλα τα σημεία επίγεια μέσα.

Στο σημείο βρίσκονται και 30 υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

 Πιθανόν η φωτιά να ξαναγυρίσει στα καμένα

«Ένα καινούριο μέτωπο καίει στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και προχωράει στην κοινότητα Βιλίων. Επιχειρούν όσο μπορούν τα πτητικά μέσα, γιατί υπάρχουν ισχυροί άνεμοι. Πιθανότατα η φωτιά θα ξαναγυρίσει στα καμένα», είπε η Ευαγγελία Κουτσοδήμα, Αντιδήμαρχος Μάνδρας.

Έξω από τα Βίλια έχει στηθεί μία ζώνη άμυνας από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να μπορέσουν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που πέρασε τη μία πλευρά του δρόμου.

Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από το ύψος του κόμβου των Βιλίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Λόγω της πυρκαγιάς, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών, από το ύψος του κόμβου Βιλίων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Καταγγελίες για έλλειψη δικτύου ύδρευσης

Σημειώνεται πως στην περιοχή για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16 Αυγούστου 2021 συνέχιζαν να επιχειρούν το πρωί 299 πυροσβέστες με 98 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 61 πυροσβεστών με 18 οχήματα από τη Ρουμανία. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ, την έλλειψη δικτύου ύδρευσης στα Βίλια καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, σημειώνοντας ότι αυτή συνετέλεσε και στην καθυστερημένη κατάσβεση της φωτιάς που σάρωσε την περιοχή.

«Το 1996 είχε ξανά καεί η περιοχή. Πάλι το ίδιο πρόβλημα είχαμε. Ότι δεν υπήρχε νερό για να μπορέσει να γίνει γρήγορος εφοδιασμός πυροσβεστικών οχημάτων και να γίνει κατάσβεση. Θα είχε περιοριστεί πολύ η φωτιά αν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης ή δεξαμενές» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Θανάσης Αξυπόλυτος, κάτοικος του οικισμού Πανόραμα.

«Στο Καραούλι πήγαν κάποιες δεξαμενές και μπόρεσαν και γλίτωσαν μεγάλο κομμάτι του δάσους. Αυτή η δυσκολία να μην υπάρχει νερό δεν είναι σωστό» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι έχουν κάνει διάφορες ενέργειες για το ζήτηματα.

«Στον οικισμό Πανόραμα φτιάχτηκε το δίκτυο, υπάρχει, αλλά δεν έχει έρθει το νερό» υπογράμμισε, ενώ όπως είπε δεν ξεκίνησαν ακόμα τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Πάνω από 94.000 στρέμματα η καμένη γη

Υπενθυμίζεται ότι η καμένη γη στη Δυτική Αττική, ξεπέρασε τα 94.000 στρέμματα, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση. Συγκεκριμένα, όπως έδειξε ο δορυφόρος με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicusς, που ενεργοποίησε σχεδόν από την αρχή της πυρκαγιάς η Πολιτική Προστασία, το Σάββατο 21-8-2021 και τοπική ώρα 11.38, ο δορυφόρος κατέγραψε ακριβώς 94.324 στρέμματα (9.424,4 εκτάρια).

in.gr