Είσοδος μόνο για εμβολιασμένους σε κυπριακό Πανεπιστήμιο

Φυσική παρουσία μόνο για εμβολιασμένους φοιτητές με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά αποφάσισε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο. Άμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητών.

Δεν θα δέχεται τη φυσική παρουσία μη εμβολιασμένων φοιτητών το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την απόφαση έλαβε η σύγκλητος του πανεπιστημίου χθες, προλαβαίνοντας τις όποιες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, στους χώρους του πανεπιστήμιου θα μπορούν να εισέρχονται μόνο φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον Covid-19, ενώ για τους μη εμβολιασθέντες η απόφαση προβλέπει μόνο διαδικτυακή συμμετοχή στα μαθήματα.

Η ανακοίνωση του πανεπιστημίου προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, με τις φοιτητικές παρατάξεις να εκδίδουν ανακοινώσεις εκφράζοντας τις διαφωνίες τους. Μάλιστα το πρωί αριθμός φοιτητών συγκεντρώθηκε έξω από το Υπουργείο Υγείας ζητώντας ανάκληση της απόφασης.

Αρνητικά τεστ προκρίνει η κυβέρνηση

Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο χώρας, καθώς και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού των μη-εμβολιασμένων φοιτητών από τους χώρους των πανεπιστημίων.

Αυτό που θα συζητηθεί είναι το κατά πόσον οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό PCR τεστ κάθε 72 ώρες ή αν θα επιτραπεί η φυσική παρουσία και με αρνητικό Rapidtest.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

in.gr