Καιρός – Έρχεται επιδείνωση – Κίνδυνος για πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές

«Μας έρχονται πλημμύρες μέσα στο φθινόπωρο σίγουρα» είπε ο κ. Μαρουσάκης

Μετά από καύσωνες και ανέμους που έφταναν μέχρι τα 8 μποφόρ, το σκηνικό αλλάζει καθώς κύμα κακοκαιρίας από τα βόρεια παράλια μάς επισκέπτεται από την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ένα σύστημα κακοκαιρίας από τα βόρεια Βαλκάνια θα επηρεάσει τη χώρα μας, φέρνοντας βροχές που θα εκδηλωθούν κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Η κακοκαιρία αυτή, πάντως, δεν αναμένεται να επηρεάσει περιοχές νοτιότερα της Θεσσαλίας.

Ο μετεωρολόγος του OPEN έκρουσε, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για το φθινόπωρο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα είναι έντονο με πλημμύρες που, σε συνδυασμό με τα καμένα δάση, συνθέτουν έναν επικίνδυνο συνδυασμό.

«Μας έρχονται πλημμύρες μέσα στο φθινόπωρο σίγουρα» είπε ο κ. Μαρουσάκης.

Ανέφερε μάλιστα ότι φαινόμενα όπως ο μεσογειακός κυκλώνας, που το περσινό φθινόπωρο «χτύπησε» την Ελλάδα, θα είναι ολοένα και συχνότερα στη νότια Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Προειδοποίηση Λέκκα για πλημμύρες

Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές που ενδέχεται να κινδυνέψουν τον χειμώνα από πλημμύρες.

Στην Αττική, αυτές είναι:

1. Βαρυμπόμπη (Αδάμες)
2. Αφίδνες
3. Τα δύο ρεύματα που καταλήγουν σε Ελευσίνα και Νέα Πέραμο

Ο καθηγητής πρότεινε μικρές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία στο υδρογραφικό δίκτυο για την πρόληψη πλημμυρών στην Αττική, μια διαδικασία που -όπως είπε- είναι «γρήγορη και καινοτόμα».

«Στη βόρεια Εύβοια η καταστροφή είναι καθολική. Κινδυνεύουν όλες οι παράκτιες περιοχές (Λίμνη, Ροβιές), αλλά και προς την Ιστιαία θα έχουμε μεγάλα προβλήματα, αν υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

in.gr